У Харкові відкрили Почесне консульство Словацької Республіки

фото InsiderNews

Словаччина далеко не найбільша країна Європи – її населення 5,5 мільйонів чоловік. Та й спільного кордону з Україною у Республіки Словаччина небагато. Проте це досить важливий торгівельний партнер. У минулому році товарообіг між нашими країнами зріс майже на 10% у порівнянні з 2017 і становив більше 1 млрд долларів. Таким чином Словаччина увійшла до Топ-20 торгівельних партнерів України з ЄС.

Тому й поява Почесного консульства цієї країни у Харкові на всіх рівнях української влади було сприйнято як важливу подію. На відкритті дипломатичної установи, 15 січня, були присутні голови МЗС України та Словаччини  — Павло Клімкін та Мирослав Лайчак, голова ХОДА Юлія Світлична та інші представники обласної та міської ради. Ну і звісно сам Почесний консул Словацької республіки в м. Харків пан Віктор Попов. Роз’яснимо одразу – він харків’янин, керівник ПрАТ «ФЕД» — підприємства, що працює у галузі космічних технологій та літальних апаратів. А ще – займається вирощуванням зернових культур. Справа у тім, що Почесний консул часто-густо представник країни у якій відкривають консульство. І хоча у його функції входить допомога громадянам країни на яку він де-юре працює,одна з його основних задач – налагодження економічних зв’язків між державами. Враховуючи фах Віктора Попова цей вибір стає очевидним.

Загалом все відкриття пройшло у по дипломатичному дружній атмосфері. Міністр закордонних справ Павло Клімкін та його словацький колега Мирослав Лайчак хвалили Харків та харків’ян, у тому числі й голову ХОДА Юлію Світличну, яка до речі анонсувала перші «харківські» пілотні проекти із словацької стороною.

-Наші пріоритети – це відкриття промислових майданчиків у Словаччині, а також співпраця щодо розвитку машинобудування, харчової промисловості, проектів енергозаощадження, гуманітарних та освітніх, — сказала Юлія Світлична. — Знаємо, що всі спільні проекти, які реалізовуватимуться на Харківщині, будуть результативними. Сподіваюся, що завдяки почесному консульству, зокрема, ми матимемо їх ще більше.

Не обійшлося і без політики. Тим більше, що Мирослав Лайчак не лише голова МЗС Словаччини, а й за сумісництвом голова ОБСЄ. Зрозуміло, що спільної роботи із нашим міністром у нього більш ніж вдосталь.

— Це важливо, що голова ОБСЄ сьогодні з нами. І ми знаємо, як на сході України проросійські бойовики збивають безпілотники ОБСЄ, коли ті починають знімати колони російської техніки та не допускають представників організації до перевірок, — розповідає міністр.

Також Павло Клікін зазначив, що обговорення питань роботи ОБСЄ з Мирославом Лайчаком – це «частина будівництва хвилі тиску на РФ».

Та мова в Харкові йшла не лише про Харків. Раніше Лайчак мав розмову із представниками Маріупольського порту. Ті відверто розповіли про те, що творить Росія у Керченській протоці.

— Пан міністр почув від портовиків відповідні цифри та дані. Зараз у порту стоять лише два кораблі. Тоді як раніше це було біля двох десятків суден. Росіяни зупиняють кораблі та «шукають на них терористів» по 5-8 днів. Цікаво, що ж це за працівники ФСБ такі, що не можуть знайти людину на кораблі за тиждень, — саркастично жартує міністр.

Також він підтвердив, що буде говорити із Мирославом Лайчаком про можливість появи місії ОБСЄ у Керчі. Усі законні підстави для цього, на думку Клімкіна є.

Загрузка…