У Харкові відродили відомі математичні змагання

фото InsiderNews

Готувати свої студентські кадри ще з шкільної парти – нормальна та позитивна практика вишів. Різні підготовчі курси, майстер-класи, конкурси та олімпіади це чудова можливість для ВУЗу не лише підготувати майбутнього студента, а й «застовпити» талановитого школяра. І Харківський Національний Університет імені В. Каразіна успішно діє на цій ниві. Чудовий приклад цьому – «Математичні бої», що завершились у Харкові 7 грудня.

16 команд у які входило 130 школярів з Харкова, Києва, Львову та Херсону доводили, котра з них найкраща у вирішені математичних задач. Відмінність цього змагання від звичайних учнівських олімпіад якраз у командному форматі. Кожна з команд отримує декілька задач та 6 годин на їх вирішення. Після цього команди представляють свій шлях рішення та усіляко намагаються розкритикувати методику своїх опонентів. Журі ,дивлячись на цю математичну полеміку, визначає команду-переможця.

Математичні бої проходять у трьох лігах: молодшій (5-7 класи), середній (8-9 класи) та старшій (10-11 класи). У молодшій та старшій лігах перемогли команди харківського фізико-математичного ліцею № 27. А у середній перемогу святкувала об’єднана збірна того ж таки 27-го ліцею та київського Руснівського ліцею.

— Вперше подібні змагання було проведено в Харкові ще 50 років тому. Зараз ця традиції відроджується. Раніше переможці українських «боїв» їздили на подібні змагання серед країн СНГ до Москви. Та зраз із зрозумілих причин це не є можливим, — розповідає голова журі «Математичних боїв» викладач математики 27 ліцею, Заслужений вчитель України Сергій Ліфиц.

Тому не дивлячись на те, що організатори назвали змагання «першими», вони вже мають багату історію.

— На моїй пам’яті ці змагання проводять вперше. Але це дуже цікава практика. Сам я переможець Всеукраїнської олімпіади з математики, але це зовсім інший досвід. У команді працювати простіше та значно цікавіше, — говорить член команди-переможниці старшої ліги Денис Слободянюк.

Також він каже, що обов’язково буде вступати до Університету ім. В. Каразіна. Це й не дивно, бо Денис не лише учень 27-го ліцею, а й «Малого Університету Каразіна». Ці підготовчі курси – кузня кадрів для відомого Харківського вишу.

Такої ж думки і його товариш — математик Олександр Войтович. Він теж хоче зв’язати своє студентське майбутнє з «Каразінкою».

Загрузка…