В Україні провели дослідження на тему сексуального насильства

В медіа-центрі «Накипіло» відбулася презентація аналітичного звіту про гендерно-обумовлене насильство.

В Україні провели дослідження на тему сексуального насильства
фото insidernews

Перш за все, дослідження мало за мету показати проблему щодо сексуального та гендерно-обумовленого насильства, пов’язаного з конфліктом на сході України. Також, як було зазначено під час прес-конференції, підготовлений звіт буде спрямований до уповноважених органів влади та до офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду. В аналітичному звіті представлені інтерв’ю з людьми, які пережили насильство, або стали його свідками.

-Звідки ми брали інформації про факти, які описані в звіті? Це інтерв’ю з людьми, які постраждали від насильства, або були його свідками. Друга частина інтерв’ю зроблена з особами, які є експертами в цих питаннях: представники громадських організацій, міжнародних структур, журналісти, які працюють в зоні конфлікту. Окрім того, ми аналізували дані з відкритих джерел, вивчали роботу інших організацій по цій проблемі, статистичні дані, писали запити до органів влади, аналізували наукові публікації, — розказав Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

Загалом в ході дослідження опитано приблизно 300 людей, з них 205 – цивільних та 94 – військових. Як зазначив спікер, в звіт увійшло 76 інтерв’ю з людьми, з яких 61 людина постраждала від насильства в місцях несвободи та 15 людей – поза межами місць несвободи. Що ж стосується того, де відбувалося сексуальне чи гендерно-обумовлене насильство, то найчастіше це були підвали, блокпости, населені пункти «сірої зони», під’їзди будинків, місця дислокації військових частин.

Як зазначила Ганна Янова, дослідниця Східноукраїнського центру громадських ініціатив, створення такого аналітичного звіту є важливим кроком для України, оскільки всі дані передаватимуться до правоохоронних органів, а також до Прокурора Міжнародного кримінального суду. Саме він згодом буде займатися розслідуванням злочинів, які сталися під час конфлікту на сході України.

-Зараз проводить розслідування офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду. Cправа ще не порушена, а лише збираються докази того, що відбувається під час конфлікту. Громадські організації, як і держава, збирають інформацію та також надають Прокурору. Тому для України важливо документувати таку інформацію для того, щоб винні у злочинах понесли відповідальність, — каже Ганна Янова.

Інтерв’ю, які були проведені під час дослідження, виявили, що кожна третя жінка та кожен четвертий чоловік стали жертвою або свідком сексуального насильства.

Загрузка…