В Україні спростили процедуру отримання аліментів

В Харкові разом з Віктором Янишеним, кандидатом юридичних наук Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, обговорили права дітей та їх батьків.

В Україні спростили процедуру отримання аліментів
фото Insidernews

Проведення прес-конференції зумовлено прийняттям Закону від 17 травня 2017 року, який вносить деякі зміни в Сімейний кодекс України. Також нормативно-правові перетворення торкнулися й Цивільно-процесуального кодексу та Закону «Про судовий збір».

Ключовою правкою стало те, що після розлучення батьків, останні мають рівні права на дитину. Проте, як зазначає спікер, в більшості випадків суд приймає сторону матері. Зазвичай, при розірванні шлюбу, сторони діють в двох режимах. Перший передбачає домовленість з приводу виховання спільної дитини. Другий випадок є більш складним, коли батьки не можуть дійти згоди,  тому всі подальші питання вирішуються в судовому порядку.

Окрім того, останні зміни в законодавстві розширюють повноваження органів опіки та піклування на житлові права дитини. Тобто, якщо між двома сторонами виникає питання подальшого проживання дитини,то суттєву роль при винесенні остаточного рішення відіграють саме такі служби.

За висновками Віктора Янишена, прийнятий закон є найбільш позитивним серед попередніх. Його головною перевагою є спрощення процедури отримання аліментів. По-перше, закон передбачає те, що аліменти, отриманні на дитину, є власністю самої дитини. В свою чергу, той із батьків, хто отримав право на їхнє отримання, зобов’язується розпоряджатися аліментами виключно за цільовим призначенням, тобто в інтересах дитини. Така норма є найбільш проблематичною , тому що наскільки доцільно батьками використовуються кошти — перевірити важко. По-друге, тепер діє так званий наказовий порядок стягнення аліментів, коли суд не викликає обидві сторони на засідання, а відразу направляє позов до виконавчої служби. Такі впровадження зменшують строк отримання аліментів до трьох днів. Оскарження рішення суду відповідачем, згідно нового закону, може стосуватися лише розміру аліментів.

Нагадаємо, 17 травня 2017 року, Президентом України був підписаний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання». Закон набрав чинності  8 липня 2017 року.

Загрузка…