В Харкові борються з корупцією в сфері культурної спадщини

Фільм про збереження архітектурних пам’яток України та аналіз законодавства в сфері охорони культурної спадщини – такими виявилися результати проекту «Ctrl+S. Захисти майбутнє».

В Харкові борються з корупцією в сфері культурної спадщини
фото инсайдерньюс

Організатори національного проекту, що покликаний виявити взаємозв’язок між корупцією та знищенням історичних пам’яток, презентували перші результати. Ініціатива «Ctrl+S» складається з двох частин – зйомки документального фільму та дослідження законодавчої бази. За словами Олени Купіної, юриста проекту, аналіз законодавства дозволяє знайти в нормативно-правових актах так звані «слабкі місця». Саме вони сприяють тому, що багато культурних пам’яток знищується.

— Зараз юридична складова проекту має два напрямки. Перший – це вивчення близько 80-ти нормативно-правових актів, які пов’язані зі сферою охорони культурної спадщини. А в рамках другого напрямку, ми аналізуємо приклади порушення законів та визначаємо причини цього з юридичної точки зору. Тобто ми виявляємо найбільш помітні «пробіли» в законодавстві. Я можу сказати, що таких ситуацій, коли сам закон створює можливість для правопорушень чиновниками та людьми, дуже багато, — пояснює Олена Купіна. – Прикладом є порядок ведення реєстру об’єктів культурної спадщини, який Міністерство культури України несвоєчасно заповнює. І, якщо людина захоче придбати певну споруду, то вона не знайде в реєстрі актуальної інформації про статус цієї будівлі (тобто, чи є вона історичною пам’яткою, або ні) Причина цього – в законі не вказані строки, коли повинні бути опубліковані зміни про статус споруди.

Після аналізу нормативно-правових актів юристами були виділені конкретні напрямки для подальшої роботи. Так, команда проекту «Ctrl+S» планує запропонувати Верховній Раді розглянути зміни до законодавства в сфері охорони та збереження культурної спадщини. Такі зміни, на думку Олени Рофе-Бекетової, керівниці проекту, ліквідують ті самі «слабкі місця», що провокують корупцію та порушення закону.

— Проблеми, які існують з культурною спадщиною, з’являються не тільки від того, що люди не розуміють, чому важливо зберігати пам’ятники архітектури. Адже, головна проблема культурної спадщини – корупція, — зазначає Олена Рофе-Бекетова. Наприклад, такі питання, як порядок виведення з-під охоронного номеру, використання землі, що знаходиться під спорудою, схеми, через які будівля потрапляє у приватну власність – тут скрізь є можливість для появи корупційної складової. Ідея проекту полягає в тому, щоб зупинити руйнування пам’ятників культурної спадщини через ліквідацію «дір» в законодавстві, котрі й провокують корупцію.

Окрім аналізу правової сторони питання, проект передбачав зйомки документального фільму, прем’єра якого відбудеться у січні 2018 року. Стрічка містить інтерв’ю з експертами, фахівцями, активістами, представниками влади, діяльність яких пов’язана зі сферою охорони та збереження культурної спадщини. Сам фільм – це спроба дослідити причини знищення історичних та архітектурних пам’яток.

Загрузка…