Верховна Рада України розпочинає роботу

5 вересня о 10:00 відкриється чергова сьома сесія Верховної Ради України VIII скликання. На порядку денному прийняття законів про пенсійну реформу, медичну реформу, реформу освіти

Верховна Рада України розпочинає роботу
фото интернет

Сьогодні в будівлі Верховної Ради України на сьому сесію парламенту VIII скликання зберуться свіжі, засмаглі, наповнені незабутніми враженнями від закордонних мандрівок і відпочинків народні депутати України. Звичайно, що кожному буде чим поділитись з колегами як про ті місця, де вони відпочивали, так і про ті події, які відбулись в Україні у їх відсутність.

Наскільки ефективним буде їх робота на цій сесії, час покаже, але очікувань багато.

— Ця осінь повинна пройти під знаком реформ, — гордо заявив на Погоджувальній раді голова ВР Андрій Парубій. — Минулої весни парламент напрацював базу для багатьох важливих і фундаментальних реформ, і ми повинні зробити так, щоб кожна з них була розглянута у залі.

Президент України Петро Порошенко очікує від депутатів прийняття законопроектів щодо реформи охорони здоров’я, освіти та пенсійної реформи. Також, за словами голови українського парламенту Андрія Парубія, Президент України Петро Порошенко може звернутися до Верховної Ради зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище країни. Цілком можливо, що це відбудеться вже в перший пленарний день нової сесії. Чи згадає Президент про його вимогу про зняття депутатської недоторканості, невідомо.

Ірина Геращенко, уповноважена президента з мирного урегулювання в Донецькій та Луганській областях, перший віце-спікер Верховної Ради VIII скликання, вважає, що Пріоритетним напрямком роботи Верховної Ради України  на поточній сесії має бути імплементація законодавства у контексті взятих зобов’язань відповідно до  Угоди про асоціацію України з ЄС, що є логічним, оскільки з з 1 вересня запрацювала в повну силу Угода про асоціацію з ЄС.

Кабінет Міністрів України, зважаючи на слова голови уряду Володимира Гройсмана, розраховує на затвердження Верховною Радою України до 50 законопроектів вже цієї осені, які направлені на зміну ситуації в країні в кращу сторону. І, знову ж таки, мова йдеться про пенсійну реформу, медичну реформу, реформу освіти, а також законо про електронні довірчі послуги та міжнародні стандарти фінансової звітності.

Чи справдяться очікування, сказати важко, адже в повітрі вже присутній передвиборчий настрій, а це, як відомо, плідній законотворчій роботі не сприяє. Більш за все, трибуна ВР буде використовуватись для власного піару і популістичних заяв, які аж ніяк не будуть позитивними при оцінці реформуючих законів. Тим більше, що обговорюватись будуть такі важливі і чутливі для кожного громадянина України закони, які стосуються освітньої, медичної та пенсійної реформи.

Проте, для того, щоб ці закони приймались, потрібно ще вирішити питання форматування коаліції. Ні для кого не є секретом, що вже більше року парламентської коаліції не існує. Тому, як очікується, буде спроба створити коаліцію, шляхом повернення до коаліції Радикальної Партії Ляшка та фракції «Самопомочі» для того, щоб можна було нормально приймати рішення. То ж колуарно чи відкрито, але сесія розпочнеться з торгів за бонуси, посади, преференції, поступки… Результатом таких торгів може стати переформатування Кабінету Міністрів. Проте, все це буде відомо під час сесії.

Єдине, що може порушити сподівання на плідну роботу Верховної Ради, так це погрози прихильників позбавленого українського громадянства колишнього президента Грузії і недавнього голови Одеської державної адміністрації Міхо Саакашвілі. Як відомо, 10 вересня він збирається приїздити в Україну, а ряд депутатів ВР збираються організувати акції непокори. Наскільки це буде на користь України, чи ворогу, події покажуть самі за себе.

Андрій Безуглий

Загрузка…