Витоки «стабільності» і іллюзій з епохи Януковича

Так звана «стабільність» в період панування Партії регіонів досягалась не за рахунок нарощування виробництва і збільшення валового внутрішнього продукту, а за рахунок бананального проїдання того багацтва, яке було нарощено у попередні роки.

фото insidernews

Під час забрання на майдані Конституції почув від двох молодих людей, які зупинились, фразу: «майдануті … »… А оскільки ці молоді люди зупинились, то підійшов до них і запитав, чи приймають вони участь у цьому заході. Сказали, що «ні», а на питання «чому?», відповіли, що через цих майданутих економіка України занепадає і Україна йде до розвалу. На питання, а чому ви так думаєте, відповіли, що при Януковичу була стабільність, курс долару і ціни були стабільні… А майдан зруйнував все, що було досягнуто при Януковичу. Ці двоє молодих людей, як вони сказали, є студентами економічного факультету Харківського Національного Університету ім.В.Каразіна. Коли таке чуєш від пенсіонера, у якого тільки і залишилось, що згадувати свої молоді роки, чи людини змореної виживанням і далекого від знань економіки, то не дивуєшся. Але коли це говорять молоді люди та ще й студенти ВНЗ, то треба замислитись про витоки таких переконань.

То ж і виникла необхідність знайти відповідь на питання: чи дійсно була стабільність і за рахунок яких ресурсів така стабільність досягалась?

То ж звернемось до статистики. За даними світового банку і за його методиками розрахунків в період з 2010 року, тобто року, коли президент Віктор Ющенко був за волевиявлення громадян України змінений на Віктора Януковича, ВВП (це не Владімір Владіміровіч Путін, а валовий внутрішній продукт: є такий показник в економіці) в 2010-11 роках за енерцією ще давав приріст, то вже в 2012 році його зростання знизилось до 0.2 відсотки на рік, а вже в 2013 році приріст набув від’ємного значення. Те ж саме відбувалось і з таким показником, як приріст промислового виробництва: власне Таблиця 1 наочно це демонструє.

promislovist-tabl-1-copy

За таких показників звідки ж та стабільність могла взятись? Виявляється могла. Штучна, іллюзорна стабільність досягалась за рахунок золотовалютного резерву (ЗРВ) і штучного утримання курсу долара.

Проте, що ж воно таке, отой золотовалютний резерв, або ЗВР, і яке його значення для економіки, добробуту громадян та стабільності?

«Золотовалютний резерв – це частина національного багатства України, до якого належать наступні активи: монетарне золото; спеціальні права запозичення; вільно конвертовану валюту у вигляді банкнот, монет, інших платіжних інструментів, а також коштів на рахунках і депозитах в іноземних банках; векселі, ноти, облігації (крім емітованих резидентами України), номіновані у вільно конвертованій валюті.

Основними завданнями з золотовалютного резерву є забезпечення внутрішньої та зовнішньої стабільності національної грошової одиниці України – гривні, регулювання платіжного балансу України, проведення валютних інтервенцій у межах монетарної політики Національного банку. Наповнюється даний резерв з внутрішніх та зовнішніх джерел. До основних внутрішніх належать – купівля іноземної валюти на валютних ринках, монетарного золота у зливках, а зовнішніх – кредити міжнародних фінансових організацій, урядів іноземних країн, фінансово-кредитних установ.

З 1999 року до 2007 обсяги золотовалютного резерву лише зростали, з 1 млрд. 212 млн.дол. до 32 млрд. 462 млн. 120 тис., при чому найбільший відносний ріст було зафіксовано у 2005 році, коли його обсяги за 1 рік зросли більш ніж вдвічі в порівнянні з 2004 роком, а саме на 103,6%, а найбільший абсолютний у 2007 році, розмір приросту становив 10 млрд. 205 млн. 720 тис.дол. Протягом 1999-2013 років, падіння річних показників вперше було зафіксовано у 2009 році, яке становило 918 млн. 790 тис.дол., що в свою чергою було пов’язаним з фінансовою кризою, яка розпочалася восени 2008 року. Найбільше падіння обсягів золотовалютного резерву відбулося у 2012 році, яке становило за абсолютним показником 7 млрд. 248 млн. 590 тис.дол, а відносним показником – 22,8% скорочення в порівнянні з обсягами 2011 року. Падіння резервів НБУ в даному році у значній мірі пов’язане з бажанням втримати курс гривні напередодні парламентських виборів 2012 року. Досягнувши свого максимуму в 2010 році 34 млрд. 570 млн. дол., золотовалютний запас почав послідовно скорочуватися, досягши позначки 23 млрд. 148 млн. 800 тис.дол. станом на 1 липня 2013 року.»

Як ми можемо спостерігати на Малюнку 1, ЗВР різко почали зростати за президентства Віктора Ющенка і досягли свого максимального рівня в 2009 і 2011 роках. В 2010 році спад виник через світову кризу, але за рахунок інерційних процесів в 2011 році ЗВР не тільки відновили своє значення 2009 року, а й на деяку частку збільшились. Проте, починаючи з 2012 року з такою ж динамікою, з якою ЗВР нарощувались за президентства Віктора Ющенка, за президентства Віктора Януковича ЗВР почали зменшуватись.

zvr-copy

Тобто, як це витікає з функцій ЗВР так звана «стабільність» в період панування Партії регіонів досягалась не за рахунок нарощування виробництва і збільшення валового внутрішнього продукту, а за рахунок бананального проїдання того багацтва, яке було нарощено у попередні роки. Власне, цифри говорять самі за себе.

І от тут виникає питання: звідки ж ці молоді люди, студенти економічного факультету провідного ВНЗ, як кажуть, не тільки Харкова, а й України, мають таку позицію? Не можна уявити собі, що у цьому ВНЗ некваліфіковані викладачі. А якщо кваліфіковані, то чому такі настрої у студентів цього вишу? Чи не тому, що якраз викладачі ХНУ ім.В.Каразіна брали активну участь в антиукраїнських і колабораціоністських мітингах, примали участь і організовували масові заворушення та до цього часу працюють у цьому ВНЗ? А зараз умисно дезінформують студентів? Власне, в умовах гібридної війни, розв’язаної російською Федерацією проти України, можливе все…

Андрій Безуглий, політичний оглядач

Загрузка…