Воєнний стан на Харківщині: бомбосховищ вистачить на всіх?

фото InsiderNews

Введений 26 листопада воєнний стан продовжує викликати питання і по нині. Щоб відповісти на них та проінформувати ЗМІ (а через них і громадськість) у Харківській обласній Держаній адміністрації було проведено брифінг. Спікерами виступили очільники «безпекових»  департаментів ХОДА, військові, МНСники, прикордонники та представники СБУ.

Які очікувалося, усі спікери за першої нагоди повторювали фрази: «все йде за планом», «проводяться відповідні заходи», «Харківська область готова до будь-якого розвитку сценарію». Та серед цих цілком нормальних для чиновників і тим більш військових висловів, можна було почути й досить корисну інформацію. Наприклад, директор департаменту цивільного захисту населення Харківської області Павло Пономаренко розповів про стан бомбосховищ у області. Всього придатних для переховування громадян у разі надзвичайної ситуації на Харківщині – 5 тисяч. З них 4 тисячі – у обласному центрі. Разом вони здатні вмістити 2.8 мільйона осіб (офіційно на Харківщині проживають 2.7 мільйони). Та чиновник зауважує – це лише офіційні об’єкти. Про інші він не має права говорити на загал. «Бомбосховищами» може бути і льох чи підвал будинку, підземні приміщення капітальних споруд чи метрополітен. У випадку надзвичайних подій до інформування населення буде залучено працівників органів правопорядку та МНС, радіоточки та серени. Якщо люди матимуть змогу – можуть телефонувати до служби МНС на номер 101, або до ЖитлКомСервісу – його робітників також проінструктовано.

-У нас євідпрацьована схема, алгоритм дій, який ми застосовували у Балаклії під часвибухів на військовому складі, — пояснює Павло Пономаренко.

Усі учасники брифінгу стверджують: поки що ситуація у Харківській області стабільна. І жодних тенденцій до загострення немає. Однак прикордонники кажуть, що на «тому» боці кордону спостерігається підвищена активність їхніх російських колег. Збільшено кількість прикордонних патрулів, також приходять данні про передислокацію окремих військових підрозділів ближче до кордону. Всього за останній тиждень українські прикордонники «завернули» назад 23 громадянина РФ.

Про військовий аспект воєнного стану доповів  військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату полковник Юріяй Калгушкін. За його словами 6 грудня звершився призов військовослужбовців оперативного резерву першої черги (500 осіб). Зараз вони проходять підготовку у Харківській, Житомирській та Дніпропетровські області. Резерв другої черги (1000 осіб) – було призвано до 8 грудня. А 15 грудня біля села Подворки (Дергачівський район)  на базі 220 навчального центру планується провести навчання Військ територіальної оборони.

На питання про те, чи укомплектовані підрозділи тероборони достатньою кількістю транспортної техніки воєнком відповів ствердно.

— Якщо транспортякихось підприємств і буде потрібен, то тільки не для військових дій, -говорить він.

У тому, що тероборона повністю забезпечена необхідною технікою запевнив і директор департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов:

— Для виконанняїх задач потрібна спеціальна броньована техніка, з хорошою прохідністю. І вонає. І в цьому заслуга не лише Президента, але й кожного з нас, кожного українцяплатника податків.

Також на брифінгу харків’ян запевнили: жодних обмежень конституційних прав громадян не планується. Подібний сценарій може стати реальністю лише у разі вкрай сильного загострення ситуації. А поки що навіть Різдвяні свята та Новий рік у Харкові святкуватимуть у звичайному режимі. Воєнний стан в першу чергу стосується військових. Ось якраз вони навіть на свята будуть знаходитися у повній бойовій готовності.

Загрузка…