В’язень колонії на Харківщині звинувачує начальство закладу у тортурах та махінаціях

В’язень колонії на Харківщині звинувачує начальство закладу у тортурах та махінаціях
фото Insidernews

Проблеми із дотриманням прав в’язнів в Україні та на Харківщині зокрема, завжди викликали суспільний резонанс. Але разом з тим українці сприймають інформацію про знущання над ув’язненими як щось звичайне і нормальне. А деякі навіть підтримують такі «виховні методи», мовляв  — самі заслужили. Та правозахисники іншої думки. Деякі з них спеціалізуються саме на захисті прав в’язнів. Один з таких голова правління ГО » “Міжнародний правозахисний центр» Руслан Єрьоменко. На прес-конференції у медіа-центрі KHARKIV Тoday він разом із своїми колегами розповів про ситуацію, що склалася у Темнівській колонії.

— Засудженого Анатолія Мамедова катували біля 40 хвилин. Заступник начальника колонії В. Арзуманов, начальник оперативного відділу А. Бакуменко, начальник відділу нагляду і безпеки А. Ключко, старший оперативник А. Левченко били його по голові, стрибали на ньому, викручували суглоби. Потім Анатолій харкав кров’ю і вчасно не отримав медичну допомогу, — говорить Руслан Єроменко.

З його слів Анатолія «пресують», бо той відстоює свої права. За законом він має отримувати заробітню платню за те, що працює на тюремному виробництві – не менше 5-6 тисяч гривень. Анатолій сидить за крадіжку, але каже, що зараз сумлінно виконує роботу. Гроші зароблені у в’язниці він хоче одразу переводити на картку дружини. Частина грошей має допомогти жінці вижити. На іншу вона мала б купувати своєму чоловіку товари для передач. Але адміністрація замість зароблених грошей видає чоловікові 500-700 гривень. Та й на ті він може купувати у тюремному магазині лише те, що йому скажуть працівники колонії, а не те що обрав сам. Зі слів правозахисників та ж сама ситуація у всіх в’язнів.

— У колонії реально працюють 450 – 650 чоловік. А за документами – 150. Усі працюють по дві зміни замість однієї і отримують лише по 10% -20% від заробленого. Це давно відпрацьована схема. Їх використовують як безкоштовну робочу силу, — говорить Руслан Єрьоменко.

А. Мамедов зажадав свої гроші. Його спочатку перевели до «одиночки», потім почали катувати. А зараз навіть погрожують накинути декілька років тюремного строку під надуманим приводом. Заяви Анатолія або не йдуть далі спецчастини, або прокурор відверто ігнорує їх. І майже на пряму каже, що не буде їх приймати. Правозахисники все ж мають намір добитися внесення відповідного кримінального провадження у ЄРДР. Тільки так, вважають вони, А. Мамедову можна допомогти. Раніше, у подібних справах, їх звернення до омбудсмена одразу переправлялися у прокуратуру де й залишалися назавжди.

До правозахисників підключився і депутат Харківської районної ради Олексій Міщенко. З його слів співробітники колонії, та прокурор Новобаварської прокуратури Роман Кіньков усіляко перешкоджали його законному праву на моніторинг установи.

Зараз правозахисники намагаються привернути увагу громадськості до порушення прав ув’язнених. І вони мають надію, що кримінальне провадження все ж буде відкрито та омбудсмен все ж зверне на них увагу.

Голова правління громадської організації “Міжнародний правозахисний центр” Руслан Єрьоменко стрверждує, що йому стало відомо про факт побиття працівниками Темнівської виправної колонії ще влітку минулого року засудженого Анатолія Мамедова.

Загрузка…