Харківщина: проблеми нової освітньої реформи

Закон про освіту, вступна кампанія 2018 та новий освітянський проект в Харкові – три теми, які стали предметом обговорення на прес-конференції в «Status Quo».

Харківщина: проблеми нової освітньої реформи
фото Insidernews

В рамках заходу спікери наголосили на необхідності підготовки до вступу у вищі навчальні заклади (далі ВНЗ –прим.ред.) вже зараз. Оскільки нещодавно прийнятий закон про освіту вносить багато змін як в процес вступної кампанії, так і в саме навчання. Віль Бакіров, ректор Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, позначив основні положення освітньої реформи, а саме: зменшення кількості заявок, які абітурієнт зможе подавати до ВНЗ; збільшення спеціальностей, для котрих необхідно проходити творчий конкурс; введення такої норми, яка дозволяє вступнику здавати один предмет за власним вибором, а два інші є обов’язковими; збільшення спеціальностей, для вступу на які обов’язково проходити ЗНО з англійської мови.

Разом з такими нововведеннями виникає ряд труднощів у сфері освіти. І перша проблема з’являється вже на етапі вибору абітурієнтом предметів для здачі ЗНО. За словами Олександра Сидоренка, директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, дуже частими є випадки, коли дирекція чи педагоги в школах тиснуть на учня з тією метою, щоб він не обирав той чи інший предмет, адже це може зіпсувати статистику навчального закладу.

Також проведення освітньої реформи передбачає появу нових викликів. Наприклад, в цьому році вперше ЗНО будуть здавати випускники не тільки шкіл, але й коледжів та професійно-технічних закладів. Це в рази збільшує кількість тих, хто здає ЗНО й, відповідно, вимагає належної матеріальної бази, забезпечення аудиторій для проведення незалежного оцінювання. Окрім того, зростає кількість педагогів, що залученні до процесу здачі ЗНО — це також передбачає підготовку таких кадрів. Ще однією проблемою, пов’язаною з реалізацією нового закону про освіту, є проведення вступного іспиту з іноземної мови. Так, з 2018 року обов’язковою складовою ЗНО з іноземної мови є аудіювання, тобто сприйняття тексту на слух та виконання відповідних завдань. Тому на цьому етапі важливим є оснащення аудиторій спеціальною технікою.

Щоб підвищити якість проведення ЗНО та отримати на виході високі показники, Харківський університетський консорціум спільно з Харківським центром оцінювання якості освіти створюють проект, який має на меті підготовку учнів 11-го класу для здачі ЗНО. В проекті беруть участь 13 вищих навчальних закладів, викладачі яких сформують так звані виїзні бригади. Навчання для школярів є безкоштовним та буде проводитися з таких предметів, як українська мова, географія, математика та англійська мова.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада України прийняла нову редакцію Закону «Про освіту», а 28 вересня він набув чинності.

Загрузка…