Як проходить децентралізація на Харківщині?

Сьогодні в прес-центрі “Status Quo” розповіли про успіхи реформи децентралізації на Харківщині.

Як проходить децентралізація на Харківщині?
фото insidernews

За словами Діани Барінової, директора Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, зараз на Харківщині утворено 13 об’єднаних територіальних громад (далі ОТГ).

—  В Харківській області продовжується процес реалізації реформи місцевого самоврядування. На сьогодні в області створено 13 об’єднаних територіальних громад, чотири з них — Старосалтівська, Роганська, Чкалівська та Мереф’янська перейшли на прямі взаємовідносини з Державним Бюджетом України. В п’ятій, Нововодолазькій ОТГ, яка нещодавно визнана спроможною, пройшли перші вибори в квітні цього року. А в інших семи об’єднаних громадах, а саме — в Зачепилівській, Малоданилівській. Коломацькій, Малинівській, Наталинській, Золочивській та Оскільській, перші вибори відбулися 29 жовтня 2017 року, — розповіла Діана Барінова.

При цьому не всі ОТГ об’єдналися в повному обсязі. Наприклад, в Наталинській територіальній громаді із десяти рад до її складу увійшло шість. Для таких ОТГ важливим є прийняття Верховною Радою законопроекту №4773, який внесе зміни до Бюджетного кодексу. Оскільки тільки після його ухвалення, утворені не в повному складі громади (але які об’єднали більше 50% населення), зможуть перейти на  прямі взаємовідносини з Державним бюджетом України. До таких ОТГ, окрім Наталинської, входять: Зачепилівська, Малинівська, Золочівська та Нововодолазька територіальні громади. Тобто після прийняття законопроекту №4773, фінансування ОТГ буде відбуватися за принципом “державний бюджет — громада”, без посередництва району, міста чи області.

На сьогодні єдина ОТГ, яка об’єднала всі сільські ради, — це Коломацька. Нещодавно процес утворення завершила Старовірівська ОТГ. Харківська ОДА вже подала до Центральної виборчої комісії документи для призначення перших виборів в даній ОТГ.

Що ж стосується тих об’єднаних територіальних громад, які вже почали напряму співпрацювати з Державним бюджетом, то вони отримали перші фінансові надходження на розвиток своїх територій. За словами Діани Барінової, всього для чотирьох ОТГ Харківщини з Державного бюджету було виділено близько 17,5 млн гривень. Так, Старосалтівська ОТГ отримала 5,8 млн грн, Роганська — 4,9 млн грн, Чкалівська — 5,2 млн грн, Мереф’янська — 1,7 млн грн.

Окрім того, для Харківських ОТГ Центром розвитку місцевого самоврядування проводиться інформаційна підтримка, консультації та навчальні семінари. Пріоритетом сьогодні є виявлення та задоволення потреб об’єднаних територіальних громад.

 

Загрузка…