За перерваний звіриний секс – штраф у 850 гривень

На прес-конференції еко-чиновника «не плавно» перейшли від прибирання до судових розбірок з Коксовим заводом

фото insidernews

У Харківській області триває щорічна всеукраїнська акція «За чисте довкілля». У рамках цього весняного загострення екологічності задіяні понад 400 000 мешканців Харкова та області. Про саму акцію та плани своє структури на 2017 рік розповів директор обласного департаменту екології та туризму Андрій Тимчук.

«За чисте довкілля» триватиме до 31 травня по всій області. Харківщиною покотиться хвиля побілка та висадження дерев, прибирання прибудинкової території  та кладовищ. Серед 400 тисяч учасників будуть як працівники державних служб, так і представники громадськості. Та цей масовий суботник не торкнеться сміттєзвалищ вкрай доріг – їх прибирання виключна прерогатива УкрАвтодору. Також Андрій Тимчук пообіцяв – на порушників весняного «Сезону тиші» чикає покарання у вигляді штрафів від 510 до 850 гривень.  «Сезон тиші»  — період з 1 квітня по 31 червня. У цей період проходить розмноження диких звірів та нерест риб. Усі гучні акції на лоні дикої природи та поблизу водоймі можуть злякати сором’язливих тваринок. Звісно під заборону потрапляє і масовий вилов риби. Хоча у будь-якому випадку, якщо подібна діяльність не санкціонована – це браконьєрство.

Загалом на екологічні проекти у області на 2017 рік виділено 45 734 000 гривень. На ці гроші будуть будувати очисні споруди, проводити прибирання, очищення водогонів тощо.  Також запланована висадка 62 000 тисяч дерев.

Також на прес-конференції торкнулися питання  Харківського коксового заводу (ХКЗ).

-Мі судимось з ХКЗ вже майже рік. Судимось і з міністерством екології. ХКЗ використовує коксові батареї, через які у повітря відбуваються викиди отруйних речовин. Вони чомусь не хочуть їх переобладнувати на більш «чисті». А міністерство дозволяє їм це! Там в нас не один позов, частина у адміністративному, частина вже у апеляційному суді. Наш департамент дехто вже навіть прозвав «екрорейдерами», — говорить Андрій Тимчук.

Насправді галас навколо ХКЗ почався ще три роки тому. Причому громадськість та незалежні екологи звинувачують підприємство не лише у використанні застарілих коксових батарей. Сюди додавали зливання отруйних хімікатів у водойми та навіть зв’язки з проросійськими терористами. Наразі обласний департамент екології та туризму обіцяє, що не залишить екологічну частину обвинувачень просто так.

Але Андрій Тимчук наголосив, що основним забруднювачем довкілля є не промислові підприємства, звичайний автотранспорт. Харківська область не є настільки промисловою як, скажімо Запорізька  чи Дніпропетровська. Тому у плані екології слобожанам легше.

Загрузка…