Залучення до української мови дітей Харківщини

На Харківщині розпочався проект «Моя українська»

Залучення до української мови дітей Харківщини
фото интернет

Цей проект складається з двох частин: перша – конкурс знавців української мови серед школярів під назвою «Грамотій», а друга частина – експертне опитування.

Щороку, навесні, ХНУ ім. Каразіна проводить конкурс знавців української мови під назвою «Грамотій».

Цього року це вже четвертий раз було проведено конкурс у місті Харкові, та ініціатором його проведення була кафедра української мови університету Каразіна, а також  видавництво «Ранок».

З року в рік популярність цього конкурсу зростає, до нього приєднуються меценати та громадські організації. Цього року приєдналася ГО «»ЕспертиЗА Реформ».

Відмінною рисою цього конкурсу є те, що він не примусовий, а отже незаангажований. В ньому можуть взяти участь всі бажаючі учні 8-11 класів. Діти мають можливість неупередженого і справедливого змагання.

По словам Софїї Будко, ст. викладача кафедри української мови ХНУ ім. Каразіна, кандидата філологічних наук, основною місією конкурсу є три складові.

По-перше,це виховання в молоді почуття поваги і любові до української мови що сприяє до оволодіння і застосування її в усіх сферах життя. Це забезпечує формування активних та успішних україномовних громадян.

По-друге, конкурс сприяє к ознайомленню учнів з традиціями Харківського університету, як одного з найдавніших навчальних закладів України та Європи.

По-третє, і останнє, конкурс сприяє вихованню поваги та любові до Рідного Краю, стимулює бажання знати історичну та культурну спадщину Слобожанщини.

Друга частина проекту складалася з опитування учнів та вчителів. Вчителі переконані, що самими діючими методами залучення до української культурної форми стане цікаве святкування народних свят, проведення флешмобів та акцій, які зможуть мотивувати дитину до вивчення національної мови.

-Проведення етнотуристичних екскурсій на території Слобожанщини, відвідування українських музеїв та етнохат стануть у пригоді, — помітила Александра Дейнеко, директор інформаційного агентства «ЕкспертиЗА Реформ», кандидат соціологічних наук, — ще ефективним методом для сучасної молоді є ознайомлення з україномовними  текстами сучасних гуртів і україномовних виконавців.

На думку самих дітей, залучення до української мови найефективнішим буде через подорожі до мальовничих куточків України, інтерактивне святкування українських свят, організацію україномовних таборів із залученням викладачів вищих закладів Харкова тощо.

Результатами дослідження підтверджено,  що найбільший вплив на мову спілкування дитини зумовлює мова спілкування родини та найближчого оточення. Діти запропонували культурне споживання рідної мови через якісний переклад українською іноземних фільмів, книжок, комп’ютерних програм.

Серед найбільш креативних пропозицій було доповнення мови неологізмами, тобто створення україномовної неокультури. Ця альтернатива є дуже нагальною та актуальною, тому що сучасна молодь приділяє більшість свого часу интернет-простору.

Також, за результатами опитування, діти пропонували запровадження української соціальної мережі – це вони вважають справжнім мейнстрімом.

 

Загрузка…