Пакунки малюка в Харкові: світла справа з «тіньовим забарвленням»

фото InsiderNews

Народження дитини це не лише привід для щастя. Це ще й реальна причина багатотисячних витрат для батьків.  Державна допомога не покриває витрат на малюка, про це годі й говорити. Тож молодим батькам доводиться витрачати справді чималі суми на забезпечення новонародженого усім необхідним.

Тому забезпечення усіх породілль так званими «Пакунками малюка», або ж бебі-боксами  сприйняли у суспільстві схвально. У сам пакунок входить усе необхідне для перших тижнів життя малечі. Білизна, шампунь, підгузки, іграшки-брязкальця, ковдри, матрацик та інше – усього на суму у 5000 гривень. А саму коробку з надміцного картону, за задумом українських спеціалістів, можна використовувати як колисочку на «перших порах». Поза всяким сумнівом це чудовий подарунок для маленьких українців та їх мам. І те, що цю програму було реалізовано — великий та жирний плюс українській владі. Молодці, нічого не скажеш. Тим більше, що «Пакунки малюка» обіцяють видавати на кожну народжену дитину з початку дії програми.

На цьому, статтю можна було б завершити. Влада б отримала цілком заслужений PR, а читач би подумав «Невже в нас почали робити щось по людському!? Невже цього разу без «зради»!?». Але «зради» у «Пакунку малюка» теж вистачає…

Сумніви що до «прозорості» прогарами з’явилися ще задовго до її реалізації. Закупівля товарів навіть не через «Prozzoro». «Пакунок» офіційно вважається міжнародною технічною допомогою, (від організації UNOPS), що не зобов’язана проводити закупівлю через публічні торги.

-Все виглядає як процес уникнення закупівлі через ProZorro. Як на мене, все схоже на те, ніби схема створена, щоб розпиляти кошти між державою і фірмою, — зазначив нещодавно депутат Харківської Обласної Ради та голова ГО «Харківський антикорупційний  Центр» Дмитро Булах.

Подібні підозри виникли не лише у нього. Кожна область мала окремо заключати договір з UNOPS. Голова Донецької ОДА Євген Віленський , взагалі був здивований, що «Пакунок Малюка» вважається міжнародною технічною допомогою.

— Виходить, що це не нам, а ми за рахунок бюджетних коштів надаємо допомогу цій організації? Окрім цього, організація бере 4,5% за свої послуги, що теж ніяк не вписується в угоду про міжнародну технічну допомогу, — прокоментував Євген Вілінський виданню INSIDER.

І справді. Кошти на втілення програми були передані на області з Державного бюджету у вигляді субвенції. Тобто:  українці отримали міжнародну допомогу за власній кошт, та ще й приплатили міжнародній організації-посереднику.

— На Харківську область було виділено 35.6 мільйонів гривень. Саме на цю суму було закуплено «Пакунки малюка». Їх має вистачити до кінця цього року. Поки що це пілотний проект. Зараз гроші виділяються на регіони у вигляді субвенції. Але у майбутньому фінансування буде надходити з місцевих бюджетів, —  каже директор Департаменту соціального захисту ХОДА Юрій Шпарага.

За його словами, ситуація навколо «Пакунків» відповідає чинному українському законодавству.

У той же час, наше джерело у ХОДА характеризує реалізацію програми «Пакунок Малюка» як «дуже близьку до законної».

Але, так чи інакше самі мами дуже задоволені таким «подарунком» від влади. 17 вересня перші «Пакунки малюка» надійшли до харківських пологових будинків.

— Звісно я задоволена. Тут є набір і підгузок, хороший дитячий шампунь і деякий одяг. Не знаю, чи буду використовувати саму «коробку» як дитячу люльку, але її вміст точно знадобиться мені, та моїй дитині. Та й якість одягу, рушників, ковдри та матрацу цілком задовільна, — каже одна з харківських породілль.

Персонал пологового відділення Харківської обласної лікарні теж в цілому задоволений «Пакунками».

— Народжують мами різного достатку, для когось це просто приємний бонус, а для когось – це реальна допомога. Але від «Пакунків» не відмовився ще ніхто, — говорить одна з акушерок Ірина Тягло.

«Пакунки» мали надійти ще  першого вересня, проте пологові відділення отримали їх лише 17 вересня. Але й ті мами, що народили починаючи з 01.09.2018 отримають бебі-бокси. Для цього їм потрібно звернутися в пологові відділення, де вони народжували.

Українська епопея з «Пакетами малюка» залишила неоднозначні враження. З одного боку, це й справді гарна ініціатива, що хоч трошки полегшить життя породіллям та їх малятам. З іншого – це виглядає як бажання деяких чиновників та урядовців впіймати двох зайців: уникнути перевірки закупівель та ще й отримати непоганий PR.

Ось тільки з PR може не скластися. Окрім нарікань на непрозорість програми є зауваження і до виробників продукції пакунку. За інформацією журналістів деякі з них вироблені у… Російській Федерації, у місті Бєлгород. Якщо це дійсно так, то стає зрозумілим, для чого було потрібно уникати «Prozzoro». Кому потрібна «слава» людини, що підтримує економіку країни-агресора? Крім цього постає й інше питання: яким шляхом товари взагалі потрапили на територію України?

З наступного року «Пакунки» будуть закупляти з місцевих бюджетів. Тому ситуація може мати вже зовсім інший вигляд.

Загрузка…