Х. Мінґареллі “Позитивні результати процесу децентралізації свідчить про те, що ми можемо надалі допомагати вам”

У ході зустрічі голови ХОДА з Послом Євросоюзу в Україні 21 лютого Юлія Світлична зупинилася на тих змінах, які відбулися в області з моменту останнього візиту у грудні 2016 року.

фото інтернет

Серед найбільш вагомих досягнень Харківської області — відкриття найбільшого та найсистемнішого в Україні ЦНАПу, будівництво першої за 12 років школи в області, ремонти великої кількості об’єктів інфраструктури, а також масштабні ремонти доріг. А також обговорили питання знищення корупції.

-Ця робота має бути системною. У Харкові відкрито представництво Національного антикорупційного бюро, яке покриває 7 областей. Працюємо і з громадськістю: нещодавно було підписано меморандум з регіональним Антикорупційним центром щодо роботи над викриттям корупційних схем у системі Прозоро. Чітко реагуємо на прояви корупції в державних органах, — розповіла Юлія Світлична.

Серед пріоритетів голова ХОДА визначила розвиток медичної сфери — запровадження реформи сільської медицини та покращення матеріально-технічного стану медичних закладів області — це той напрямок, де підтримка якого з боку міжнародних партнерів дуже важлива.

-Ми прийняли рішення і будемо будувати новий онкологічний комплекс, який буде надсучасним — із якісними умовами для лікарів та пацієнтів. Цей центр повинен відповідати всім європейським стандартам, — зауважила керівник області.

Найбільша підтримка з боку Європейського Союзу надається децентралізації та об’єднанню громад, медичній реформі, розвитоку малого і середнього бізнесу, реформі у сфері правоохоронної діяльності.

Хюґ Мінґареллі також відзначив, що ЄС готовий підтримати проект з будівництва окноцентру в Харкові, використовуючи програми Європейського інвестиційного банку, наголосивши, що готові використати ресурси ЄІБ, щоб допомогти. Також посол ЄС зауважив, що результати розвитку Харківщини та впровадження реформ на регіональному рівні, вражають європейських партнерів — реалізація серйозних реформи за дуже складних обставин, новий центр надання адміністративних послуг, який було створено в рамках процесу децентралізації — це один із великих успіхів українських органів влади за останні 3 роки.

-Де б я не подорожував, я чую зворотній зв’язок про те, що процес децентралізації дає позитивні результати. Для нас це свідчить про те, що ми можемо надалі допомагати вам, застосовуючи додаткові можливості, — сказав Хюґ Мінґареллі. — У нас є фонд у розмірі 200 млн євро, який дозволить нам підтримувати реформи у рамках Угоди про асоціацію України з ЄС. Існує макроекономічний пакет у розмірі 3 млрд євро, який потроху використовується. Є також Європейський інвестиційний банк, який надає допомогу в розмірі 3 млрд долл різним містам в Україні.

Загрузка…