Хрещення Господнє! Шлях до миру і єдності!

фото соц сеть

Хрещення Господнє (Водохреща) – одне з найстаріших та найшановніших християнських свят. Також воно є третім та завершальним великим різдвяно-новорічним святом. Православні християни разом з греко-католиками традиційно відзначають його за юліанським календарем 18-19 січня. У православній традиції свято Водохреща вважається одним з п’яти важливих подій життя Ісуса поряд із Преображенням, Розп’яттям, Воскресінням та Вознесінням. Згідно біблійних текстів, в цей день в річці Йордан біля старовинної паломницької переправи Віфавара Іоан Хреститель (Предтеча), який пророкував прихід на землю месії, здійснив обряд хрещення майбутнього спасителя Ісуса Христа. Разом з цим святом віруючими відзначається також інше християнське свято – Богоявлення Господнє. Біблія вказує, що під час хрещення Ісуса Христа в Йордані Бог-Отець промовив з неба: «Ти є Син мій любий, у тобі – моє уподобання», а Святий Дух у вигляді білого голуба зійшов на Христа з небес.

Свято Водохреща для нас є яскравим прикладом самобутньої української православної обрядовості. Воно увібрало в себе не тільки ряд ранньохристиянських традицій та обрядів, а й язичницьких пережитків, центральне місце серед яких займають ритуали, пов’язані з магічною властивістю свяченої води. Освячення її відбувалося або при церквах, або просто на відкритих водоймищах. На річці чи озері з льоду вирубали монументального хреста («йордан») та ставили його поруч із ополонкою. Скульптурне зображення хреста нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно ставало червоного кольору. Вважалося, що освячена йорданська вода отримувала велику духовну та магічну силу, здатна була не тільки зцілювати душу та тіло людини, а й відганяти злих духів та іншу нечисть. До сьогодні зберігається добра традиція окроплювали йорданською водою людей, оселі, майно. Вважається, що після цього їх будуть оминали нещастя та негаразди.

Нехай у це світле свято не тільки у міжконфесійній сфері, але й в усій країні, панує мир та злагода, а душі людей наповняться радістю та спокоєм. Важливо пам’ятати, що незважаючи на всі виклики перед нашою державою, виключно від нас самих, від наших зусиль, від нашої єдності залежить подальша її доля. Ця єдність повинна поширюватись на українську родину, культуру і безумовно церкву. Незважаючи на будь-які розбіжності, потрібно йти шляхом порозуміння, а не ненависті один до одного, та усім разом, православним братам і сестрам, розбудовувати нашу рідну України.

Нехай свято Водохреща стане для кожного джерелом світлої радості, духовного очищення, зміцнення віри в добро. В ці святі дні хочеться кожному побажати міцного здоров’я, кріпості духу та Божого благословення. Христос Хрещається! Славимо Його!!!

Загрузка…