Аутизм – «модний» диагноз

На прес-конференції присвяченій Всесвітньому дню аутистів розповіли про проблеми «дітей дощу» в Україні

фото интернет

Вони інші. Вони бачать світ інакше, але теж відчувають сум та біль. Вони – «діти дощу», аутисти. За статистикою минулого року на кожних 10 000 дітей в Україні припадає 15 тих, що страждають від аутизму. Ознаки цієї генетичної хвороби — всебічний дефіцит спілкування та соціальної взаємодії, обмежені інтереси, повторювані дії. Діагностувати хворобу можна вже у віці трьох років. У розвинених країнах держава усіляко намагається соціалізувати аутистів, надати їм можливості для повноцінного життя. Та в Україні найчастіше про проблему згадують на початку квітня – другого числа цього місяця Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм.

Аутизм – не вирок. Альберт Енштейн, Леонардо Да Вінчі, Ісак Ньютон – усі ці генії були аутистами. У хворих цим психічним розладом є природна схильність до точних наук. За правильного підходу вони можуть стати чудовими математиками, фізиками та програмістами. Але у нашій державі досягти їм цього складно. Майже увесь тягар, як фінансовий, так і психологічний лягає на батьків та рідних українських аутистів.

Фінанси не єдина проблема з якою зіштовхуються батьки. Наше суспільство поки що не готове прийняти аутистів. Не ведуться інформаційні кампанії, майже не має спеціалістів із цієї проблеми. Більш того, часто після досягнення повноліття діагноз аутизм замінюють на шизофренію. Та лікарям простіше. Водночас, аутизм став, так би мовити, «модним» діагнозом. Дітей, що мають зовсім інші психічні проблеми прираховують до аутистів, — каже Наталія Івашура керівник БФ «Квіти життя».

Наталія сама виховує дитину — аутиста, тому знає про проблему не за чутками. Наприклад, вона розповіла, що ціна одного заняття вчителя з аутистом обійдеться батькам у суму від 80 до… 2700 гривень! Попри декларовані толерантність та соціалізацію, навіть у спеціалізованих ліцеях, «дітей дощу» рідко вводять у нормальне суспільне життя.

Щоб хоч якось привернути увагу суспільства до цієї проблеми «Квіти життя» проведуть Всеукраїнську акцію «Квітень – про аутизм кожен день». На протязі місяця триватимуть майстер-класи та лекції на цю тему. Також пройде виставка художніх робіт підлітка — аутиста.

Наталія Івашура наголошує – у першу чергу, навчатися взаємодії з аутистами мають їх батьки. Саме їх турбота, обізнаність та розуміння ключ до повноцінного життя «дітей дощу».

Загрузка…