Чеські та харківські екозахисники навели жахаючі данні про Харків

Чеські та харківські екозахисники навели жахаючі данні про Харків

фото InsiderNews

Шокуючі данні навели чеські та харківські екоактивісти. Статистичні данні про захворюваність харків’ян у наслідок хімічного забруднення викликають навіть не подив, а справжній жах. На прес-конференції міжнародної екозахисної організації«Арніка», що нещодавно провела дослідження екологічної ситуації у Харкові, були шоковані всі присутні.

Чехи з «Ариніки»на протязі місяця вивчали екологічний стан найбільших міст східної та південної України – Маріуполя, Запоріжжя, Харкова, Дніпра та Кривого Рогу. Але чи найгіршими, що було досить несподівано, виявилися результати саме для нашого міста.

На вміст важких металів та діоксидів перевірялися пісок на дитячих майданчиках такурячі яйця харківських приватних господарств. І якщо пісок у якому бавляться діти відповідає екологічним нормам не лише України, але й ЄС, то з харківськими яйцями очевидні проблеми. Вміст шкідливих речовин у них у дванадцять разів більше від загальноукраїнської норми. Екологи запевняють – ця продукція має бути виключена принаймні з дитячого раціону та раціону вагітних. Інакше існує надвеликий ризик розвитку різноманітних захворювань. І звісно проблема тут нелише у курячих яйцях.

— Якщо така проблема існує з яйцями, то забруднені й майже усі інші продукти, грунт та повітря у Харкові. Про це свідчать і наші дослідження річкових відкладень, -розповідає експерт відділу токсичних речовин та відходів екозахисної організації «Арніка» Йітка Стракова.

Ці дослідження «Арніка» проводила разом із колегами з громадських організацій «Екодія» та «Екоцид. Нет». Голова та керівник останньої  Олена Решетько навела значно страшніші данні:

— У Харкові, у Новобаварському  районі, на 1000 мешканців припадає 19 онкохворих. У той час, як «передбачуваний ризик» в Україні складає 1 на 1000. А в країнах ЄС 1 на 1 млн. чоловік! Більш того,«передбачуваний ризик» за хворобами дихальних шляхів у цьому районі міста перевищено у 3780 раз!

Олена запевняє –головним винуватцем цього жахіття є Харківський «Коксохім» та підприємство«Термолайв». Воно належить приватним підприємцям, а саме подружжю Савченків. Це громадяни України, що прописані у Донецьку, але на даний час проживають у Празі. За даними екозахиниці саме їх підприємство разом із «Коксохімом»проводить «екологічний геноцид харків’ян» не модернізуючи свої виробництва під сучасні екологічні норми.

Здавалось би маючи такі дані, та міжнародну підтримку еко-активісти мають всі важелі, аби зупинити протизаконні дії промисловців. Але судді та правоохоронці демонструють дивовижну байдужість до ситуації.

— Харківський суддя Спірідонов надав нам неймовірно цинічну відповідь. Її суть зводилась до наступної думки «ці підприємства порушують екологічне законодавство вже давно; їх ніхто не чіпав; навіщо їм тоді заважати зараз – нехай собі працюють, — стверджує Олена Решетько.

У прес-центрі«Накипело», де й проходила прес-кофереція була присутня завідувач сектору екологічного контролю водних ресурсів та атмосферного повітря у Харківськійобласті Діана Мухіна. Саме її організація мала б здійснювати контроль завикидами шкідливих речовин. Але на відповідні підприємства інспекцію просто не пустили. На бік промисловців стали не лише судді, але й керівництво Новобаварської поліції.

Зараз екозахисники збирають команду юристів, аби врятувати здоров’я харків’ян. Їх чеські колеги, у свою чергу, пообіцяли максимальну допомогу на міжнародному рівні. Але визнають – на місцеву владу Харкова вони не мають жодного впливу. Містянам доведеться вирішувати це питання самотужки.  

Загрузка…