Медична реформа: панацея чи фікція?

Верховна Рада дала старт докорінним змінам у галузі медицини

Медична реформа: панацея чи фікція?
фото интернет

Про медичну реформу вже сказано багато. Причому, речі абсолютно протилежні. Хтось вважає її справжнім чудом, що зробить нашу медицину ледь не взірцем для всього світу. А хтось лякає публіку страшними історіями , що “вони угроблять медицину, за все буде потрібно платити, у СРСР було краще». Істина, як завжди, десь посередині.

Голосування за реформу пройшло не надто гладко. Проте, з четвертої спроби законопроект 6327 було схвалено. Лобісти реформи переконані — він дасть старт цілій низці майбутніх змін у медицині. По суті, сьогоднішня реформа — це такий собі аналог обов’язкового медицинського страхування. Держава бере на себе витрати у межах гарантованого фінансового пакета медичних послуг. У випадку, якщо пацієнту потрібно щось більше — потрібно доплатити з власної кишені. “Державні” гроші — насправді гроші громадян, що вони платять зі своїх податків. Але самі гроші медичним закладам буде платити новоутворений орган — Національна служба здоров’я. Деякі депутати вже відкритим текстом говорять, що ця структура, з обігом у 80 млрд. гривень, у самій своїй природі матиме значні корупційні ризики.

Інший неоднозначний аспект реформи — це механізм медицинських субсидій. Взагалі, не дивлячись на те, що законопроект було прийнято, він містить чимало невизначених моментів. Їх законодавці обіцяють прописати до кінця поточного року.

Нагадаємо, що медична реформа визначає державні фінансові гарантії надання застрахованим особам необхідних медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування. Проте, вже не раз ставала темою для обговорення у Харкові та навіть призвела до акцій протесту, що проходили в Люботині.

Загрузка…