Медичну реформу саботує лобі та «фірми»

Заступник голови МОЗ та громадські діячі відверто поговорили про актуальні проблеми майбутніх перетворень у галузі медицини

фото интернет

Медична реформа одне з найрезонансніших питань сьогодення. Думки суспільства, політиків та самих медиків з цього приводу кардинально різняться. Одні вважають її справжньої панацеєю для української сфери охорони здоров’я. Інші б’ють на сполох: після реформи лікарям буде важко, а їх послуги коштуватимуть пацієнту захмарні суми. Додає невизначеності і те, що багато моментів майбутніх змін ще не узгоджено. Навіть саме проведення реформи і досі під знаком питання. У рамках зустрічі із харківськими ЗМІ реформаторський  реформаторський десант з Києва спробував прояснити ситуацію.

Узагалі візит «реформаторів» був присвяченій цілій низці питань:  громадський контроль рішень влади та державних фінансів, виборча реформа, розвиток громадського суспільства. Але мимоволі саме проблеми медицини стали ключовими у їх спілкуванні зі ЗМІ. Тим більше, що учасником зустрічі був заступник міністра МОЗ Олександр Вінчевський.

Знести фундамент радянської медицини

— Проблем у сфері охорони здоров’я дуже багато. Одна з головних радянська погоня за кількістю кадрів, а не за їх якістю. Ось наприклад: смт є лікарня, там проходить біля 100 операцій на рік. З них 40 – грижа, а 30 апендикс. Лише 30 з тих, що залишились – необхідні, невідкладні. Враховуючи кількість хірургів виходить, що деякі з них проводять 3-4 операції на рік. А у інший час заробляють на життя вирощуванням городини, переважно картоплі. Я би не хотів потрапити на стіл до такого. Так, говорять «перейшов дорогу і ти у лікарні». Але це називається «перейти дорогу і померти». Не хочуть і більшість жителів смт. Тому як потрібна реально важлива операція усі їдуть «на район», тобто до райцентру. Нам не потрібно багато низько кваліфікованих лікарів. Нам потрібна якісна медицина. Ще один пережиток «червоного» минулого – медична освіта. Звісно, не вона сама а підхід до неї. Зараз за контрактом вступити до медичного ВУЗу може хто завгодно. Не має значення які оцінки були у тебе в школі. Немає значення чи маєш ти схильність до лікування – є гроші будеш нейрохірургом. На дідька нам такі лікарі??? Дехто заявляє, що нам потрібно 18 000 нових медиків щорічно… Схаменіться! Стільки випускають ВУЗи США, країни з населенням у 320 мільйонів! Якщо ми всюди декларуємо те, що «рухаємось на Захід» потрібно робити щось реально, — говорить Олександр Вінчевський.

Урядовець стверджує, що розподіл на госпітальні округи покращить якість медицини.

Також він розповів, що планується кардинально змінити підхід до вступних іспитів у мед ВУЗи. Питання будуть розроблятися у США. В Україні їх перекладатимуть і, після складання іспитів результати будуть відправленні назад до Америки.

Безкоштовні ліки вже зараз. Та не для всіх і не всі.

Інше нововведення – безкоштовні ліки. Вже зараз в Україні, у тому числі і Харкові, є аптеки, що видають іх хворим. Та поки що лише діабетикам, страждаючим від серцево-судиннх хвороб та астматикам. У майбутньому будуть додані і нові категорії хворих.

Звісно, не обійшлося без підводних каменів. Щоб отримати дозвіл на безкоштовне отримання ліків доведеться побігати. Але не хворому, а лікареві. Фінальний підпис доведеться брати у Головного лікаря мед закладу. А враховуючи велику кількість хворих це буде досить проблематично.

Крім того, є певний перелік ліків, що можуть відпустити безкоштовно. Все, що поза ним – зась.

— У нашому суспільстві хибне уявлення про препаратне лікування. Лікаря слухають в останню чергу. Реклама по ТБ, Інтернет, «дружину спитати» лише потім до лікаря. Так склалося не лише через необізнаність українців. Самі лікарі частенько лобіюють певні ліки, певних фарма-компаній. Фарма-лобі  — це ЗЛО! Саме ті, хто до нього входить, власники фармацевтичних компаній, усіляко опираються реформі. І зараз, коли їм «наступили на яйця», вони пручаються руками й ногами. А ті, хто з ними в долі дискредитують реформи у інформаційному просторі, — переконаний Олександр Вінчевький.

Він обіцяє, що МОЗ зробить усе можливе, щоб українці отримували якісні і головне дієві ліки. Серед 10 найпопулярніших препараті України немає жодного збігу з аналогічною десяткою ЄС. Більш того, переконують реформатори – більшість з них майже не містять діючої речовини!

Нова медицина: що по чому?

Чи не найбільший острах українців стосовно реформи – її платність. Останні відомості про це були наступні: кожен українець матиме 250 рік на лікування у свого сімейного лікаря. Сюди входить обстеження, аналізи, направлення до спеціаліста. «Нахворів» на більше – плати. Та, судячи з усього плани змінилися. Якщо вірити учорашнім обіцянкам реформаторів – нас чекає безкоштовна медицина, під новою обгорткою. Звучить неймовірно і навіть дико.

— Будь хто зможе розраховувати на гарантований медичний пакет! Наприклад, ви захворіли і вам виписали крапельниці. За ліки, що до них входять, заплатить держава. За шприц, ватку, спирт, систему, антибіотик… Але лише за те, що вам виписано лікарем. І тільки за те, — говорить Олександр Ябчанка експерт з медичної реформи.

Щоб лікар виписав «правильне» лікування його будуть стимулювати конкуренцією. Кожен бажаючий може укласти з ним контракт. Чим більше у тебе пацієнтів – тим більше тобі платить держава. Логіка проста: з поганим лікарем контракт не укладатимуть.

Коли буде реформа і чи буде вона взагалі?

Як виявилось питання реформи охорони здоров’я має чіткий політичний відтінок. Не лише «медики-старовіри» та зажерливі фармацевти стоять на її шляху. Члени ГО «ЗміниТИ» стверджують – якщо реформу не приймуть до кінця поточного року – її не приймуть аж до 2023! На їх думку це зумовлено виборами Президента та ВРУ у 2019 році. Вже з 2018 політикам буде не до медицини.

— Мі,українці не маємо допустити відміни реформи. Це ключове питання! Ми усіляко намагаємось донести це до населення через ЗМІ. Що правда, не усі меді-гравці нас підтримують. Багато з них теж пов’язані з «фарма-лобі». Зверніть на це увагу ми не можемо чекати ще п’ять років, — закликає Олег Рибачук.

Як колишній голова АП (2002 рік) він вважає, що нинішня влада вкрай чуттєва до народних настроїв. Але  тільки коли ті активно висловлюються.

Усі спікери заходу впевнені реформувати треба. Але запевняють: навіть за декілька місяців до старту реформи «первички» багато її аспектів можуть змінитися.

Безкоштовні ліки продають з 1 квітня. Реформа «первинного» (поліклініки, сімейні лікарі) рівня медицини запланована на 1 червня 2017 року. На 2018 планують реформувати «вторинний» рівень, у 2019 – «тритинний».

Прихильники реформи обіцяють багато. Обіцяють стільки, що мимоволі починаєш сумніватися у їх щирості. А якщо навіть, не у щирості, то спроможності виконати обіцянки. Залишаться багато питань на які вони поки що не можуть (чи не хочуть) відповідати. Де знайти гроші у Бюджеті на такі масштабні перетворення та закупку ліків? Як забезпечити оперативну медичну допомогу у глухих селах? Що буде із скороченими лікарями? Як можна подолати всесильних фармацевтів?

Тож будемо чекати на введення реформ. Якщо, хоча б половина зі сказаного її прихильниками правда, то українці отримають якісну на «майже безкоштовну» медицину. Якщо ні… розмови залишаться лише розмовами. Шкода, але до цього ми вже звикли.

Загрузка…