На Харківщині діє унікальна програма що допомагає молоді «знайти себе»

фото Insidernews

Маючи на руках шкільний атестат майбутній абітурієнт стоїть перед вибором – до якого вишу вступати? Та, ще важливіше питання: а що робити з дипломом потім? Як виявляється, в Україні немає дієвої та сучасної програми профорієнтування. Та, що була дієвою та корисною у радянські часи – вже неактуальна. А сучасної української, що могла б працювати у наших реаліях – ще немає. Принаймні на державному рівні. Одним з проектів, що намагається заповнити цю нішу — платформа кар’єрного орієнтування молоді BeProfi. Її організатори розповіли про роботу та завдання свого проекту. Вони констатують, що проблеми з вибором професії нажаль актуальні не лише для українців, що готуються до вступу до вишів чи профтехучилищ. Не рідко знайти себе не можуть і 30 – 50 літні люди. Виною цьому – орієнтація на оцінки у шкільному атестаті та «можливості» батьків при виборі професії. У той час, як було потрібно відштовхуватися від своїх нахилів та аналізу ринку праці.

BeProfi проводять вже втретє і він має ґрунтовну підтримку від GIZ – федеральної німецької агенції з розвитку, що допомагає провадити соціальні проекти в Україні.

Цього року проект «зачепить» учнів, їх батьків та педагогів з Дніпропетровської та Харківської областей. Причому бажаючі долучитися до неї з обласних центрів не зможуть взяти у ній участь. Програма має на меті допомогти визначитися з вибором професії саме юним жителям маленьких містечок та селищ, бо саме там із цим найбільші проблеми. На протязі трьох днів учні разом з батьками та педагогами пройдуть своєрідний «профорієнтаційний інтенсив». З ними працюватимуть не лише психологи, але й успішна молодь, що вже досягла успіху завдяки правильному вибору професії.

-Ми викорстовуємо неформальний підхід у навчанні. Він дозволяє швидше навчати та знаходити спільну мову із слухачами,- каже Ірина Фоменко — глава правління ГО «Фонд Професійний розвиток Харкова».

Всього до участі у програмі вже відібрано 40 сімей. Для них BeProfi виглядатиме як короткий навчальний табір – педагоги теж проводитимуть з ними максимум часу. До дому поїдуть лише ночувати. Також цього року буде невелике нововведення – у програмі візьме участь інклюзивна група.

Що до сьогоднішніх трендів на ринку праці, то вони не є несподіванкою. В Україні гостра нестача кваліфікованих робітників – на них роботодавці полють так само як і на IT-шників. А натовп дипломованих психологів, філологів та юристів тиняється без роботи. Організатори BeProfi наголошують – диплом про вищу освіту не гарантує людині працевлаштування.  

Загрузка…