У Харкові справжня навала колядників

У Харкові справжня навала колядників
фото Insidernews

Українські колядки — світлі, сповнені надії та якоїсь дитячої щирості це надбання не лише української, але й світової культури. Традиційні для Різдва вони походять із такої давнини часів, коли навіть таких понять як «християнство» та «Україна» не чули. Але й тоді люди так само як і сьогодні хотіли щастя, любові та затишку. Вони вклонялися богам та духам, силам природи та символам родючості. Боги не вимагали прощати ворогів та відрікатися від мирського на користь Царства Небесного. Зате казала про те, що з оточуючими потрібно поводитись чесно, а за свій рід стояти до останнього. На зміну духам прийшли святі та мученики, замість грізного та величного Перуна прийшов могутній у своїй любові Ісус. На місті лісів повстали міста із золотоголовими храмами. Змінялись покоління, мови та назви держав. Але колядки залишились. І нехай зараз їх співають на честь Різдва Хрестового символіка та мелодика залишилась ще з тих  часів.

Та не дивлячись на таку глибоку історію навряд чи колись у одному місті збиралося стільки колядників водночас як 12 січня у Харкові. До нашого міста з’їхались колективи колядників майже з усієї України, щоб взяти участь у масштабному дійстві.

— Вже традиційний фестиваль, започаткований на Харківщині три роки тому, розширює свої кордони. Сьогодні шість країн світу (колядку співали у містах Великої Британії, Австрії, Німеччини, Нідерландів, Франції та Польщі – прим. ред.) приєдналися до нас для того, щоб разом заспівати найвідомішу українську колядку «Нова радість стала». Серце України в ці дні б’ється саме тут, на Харківщині. І я впевнена, що воно достатньо велике, щоб добром, радістю і єдністю поділитися з усіма українцями, — каже голова ХОДА Юлія Світлична звертаючись до глядачів та учасників «Вертеп-фесту».

Разом фестиваль зібрав 1500 учасників, 100 колективів з усіх регіонів України. Разом вони подарують подарують харків’янам гарні пісні, надихнуть традиціями та порадують гарними побажаннями на 2019 рік на більш ніж 60 локаціях.

«Озброєні» різдвяною символікою, зодягнені у відповідні костюми вони співали колядки йдучи справжнім маршем. Маршрут «Параду вертепів.  пролягав через середмістя Харкова по вулиці Сумській. Передували процесії учасники духового оркестру Нацполіції.

Серед колядників були і руські князі, і гетьмани з козаками, ангели, іудеї, чорти, лиси, язичницькі шамани з козлячими головами, святий Миколай та інші біблійні персонажі. Кожна група, кожен колектив співали своєї колядки, але какофонії вдавалося уникати.  

 «Вертеп-фест» проходить вже втретє і у 2019 році має свої особливості.

— Цього року що в цьому році у рамках фестивалю вперше пройдуть етновечорниці, які дають можливість колективам з різних регіонів обмінюватися традиціями. На них також запрошені представники етнічних спільнот Харкова, — говорить Юлія Світлична.

Вона додала, що проведення Вертеп-фесту потрібно продовжувати і надалі, бо традиції – це те, що об’єднує всіх українців. А їх єднання це необхідна умова для процвітання нашої країни.

Другий день «Вертеп-фесту» відзначиться виступами вертепних колективів на центральній сцені парку ім. Горького, арт-заводі «Механіка» та на різних локаціях Харкова. Завітає свято і до лікарень, військового шпиталю, дитячих будинків та інших соціальних установ.  

Загрузка…