Переробка сміття на Харківщіні: що каже влада та громадськість

В медіа-центрі «Накипіло» відбулася дискусія на тему сортування відходів та законодавчого забезпечення цього процесу.

Переробка сміття на Харківщіні: що каже влада та громадськість
фото insidernews

Під час дискусії суттєва увага була приділена темі того, як відбувається законодавче регулювання питань по управлінню відходами. Як зазначила Алла Войціховська, експерт, на сьогодні першочерговим завданням для України є прийняття рамкового Закону про відходи, від якого залежить весь процес поводження з відходами як підприємців, так і громадян.

-Зараз Національною стратегією управління відходами в Україні передбачається прийняття рамкового Закону про відходи, який є новою редакцією Закону «Про відходи». Саме рамковий Закон є базовим: він визначає термінологію, механізми та операції поводження з відходами, впроваджує всі вимоги та директиви Європейського Союзу. Саме від цього закону має відштовхуватися все інше законодавство. Окрім того, він передбачає вимоги до сміттєспалювальних установок, впроваджує розширену відповідальність виробника,тому завдання №1 для Міністерства екології та природних ресурсів – розробка та прийняття базового закону про відходи, — розказала Алла Войціховська.

Що ж стосується Харківської області, то на сьогодні тут відсутня регіональна програма поводження з відходами. Це не дозволяє виділити кошти на вирішення проблеми. За словами Олександра, учасника дискусії, який, до речі, був одним із координаторів розробки обласної програми поводження з відходами, зараз на Харківщіні вже працює комплекс з переробки відходів у місті Богодухів. А також завершується будівництво аналогічного підприємства в Люботині.

-В Харківській області була прийнята стратегія поводження з відходами на початку цього року, а ось відповідна програма не затверджена. Згідно зі стратегією, на Харківщіні було створено комунальне підприємство, яке повністю координує всю роботу по управлінню відходами на території області. Проблема, яка відбулася у Львові, не станеться в Харкові, бо ми вже більше 3-х років активно займаємось розробкою нових комплексів з переробки відходів, — зазначив Олександр. – Я є генеральним проектувальником декількох комплексів з переробки відходів у Харківські області. Можу сказати, що у місті Богодухів, на території звалища, був побудований відповідний комплекс з технологіями сортування сміття, компостування, біоремідіації. Також будівництво такого заводу завершується в Люботині, та планується у Вовчанську.

Загалом під час дискусії, багато учасників зазначили, що сортирування сміття — це особиста справа кожної людини, рівень її виховання. Оскільки такі кроки будуть більш ефективними та на це не потрібно багато часу. Як приклад, громадські активісти пропонували встановлювати в школах саморобні баки для сортування сміття, щоб змалечку привчати дітей турбуватися про стан навколишнього середовища. Окрім того, кожна людина може навчитися розділяти неорганічні відходи та органічні, а останні утилізувати самостійно, щоб вони не гнили разом з неорганічним сміттям.

Загрузка…