Про обшуки і харків’ян…

Раптовий обшук обійсть Харківського міського голови Кернеса і його поплічників, окремих департаментів Харківської міської ради виявився для більшості громадян Харкова неочікуваним і викликав неоднозначні погляди на цю подію.

Як зазначив на брифінгу Генеральний прокурор Юрій Луценко, обшуки проводяться на законних підставах. «Головне місце обшуку Харківська міська рада. Достатньо велика група правоохоронців зараз працює, відбираючи необхідні документи». Також він повідомив, що «Головою та секретарем Харківської міськради протягом вищезазначеного періоду були Добкін Михайло Маркович, і Кернес Геннадій Адольфович», – і «близько 150 співробітників Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України проводять санкціоновані київськими судами приблизно 120 обшуків». обшуки тривають за місцем проживання осіб причетних до розкрадання землі в особливо великих розмірах, а також за місцем знаходження юридичних осіб, де зареєстровані житлово-будівельні кооперативи.

Як повідомляє Харківський антикорупційний центр, приводом для кримінального провадження та обшуків став банальний дерибан харківської землі за досить простою схемою:

«Згідно з Житловим кодексом УРСР, який з радянський часів ще жодного разу не оновлювався, так звані житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) мають право безкоштовно отримувати землю для зведення будинків.

За нормами, кількість членів у таких об’єднаннях має дорівнювати кількості квартир у запланованій новобудові (але не менше 5 осіб), людям має бути менше 30 років і всі вони повинні обов’язково стояти в черзі на отримання житла.

Здавалося б, усе чесно: земля – надто дорогий товар, щоб неконтрольовано роздавати його направо й наліво.

Тому і розподіляти територію треба з розумом і лише поміж тих, хто цього справді потребує. Але підгнило щось у Датськім королівстві, а точніше – у міськраді Харкова.

Тут гектари територіальної громади ділили  простішим способом: підприємці створюють обслуговуючий кооператив, у назву вносять абревіатуру «ЖБК» і спокійно стають власниками земельних ділянок вартістю в сотні тисяч доларів.

«Фактично це – приватні «лавочки», приватні структури, які до ЖБК не мають жодного стосунку. Це розпочалося під час роботи Добкіна на посаді міського голови, продовжується при Кернесі. Зараз практично весь лісопарк так роздерибанили. На початок 2016-го, за нашими підрахунками, землі таким чином роздали як 4 % території Харкова. Ми ще порівнювали: за площею це як 3 площі князівства Монако»,  розповідає заступник голови правління Харківського антикорупційного центру Ігор Черняк.

Три площі князівства Монако, в даному випадку — це більше 800 гектарів харківської землі. Саме в стільки оцінюють роздані за «кооперативною» схемою площі члени Харківського антикорупційного центру».

Ну, обшуки, звинувачення… Що в наш час тут такого дивного чи екстраординароного? Буде проведено слідство, можливо відбудеться суд і все стане на свої місця. Але в цьому випадку цікавою є позиція харків’ян.

Телеканал “NewsOne” з ведучим Матвієм Ганопольським провів онлайн опитування, в якому була спроба вияснити позицію харків’ян щодо подій. Власне Матвій Ганопольський поставив дві альтернативи оцінки подій і відношення харків’ян до них. Перша позиція – це «Не смейте их трогать – ето политическая расправа» і друга – «все должно бить расследовано и поставлена точка». Результати цікаві… 61 відсоток харків’ян вважає, що це політична розправа проти 39 відсотків, які вважають, що все повинно бути по закону. Про що це свідчить?

На нашу думку, це свідчить про правову культуру харків’ян. То ж не дивно, що в школах замість сиру і коровчого масла, згодовують дітям спреди, замість сосісочно-сардельних виробів із м’яса, подають соєві, що вчителі харківських шкіл вимагають з батьків учнів гроші та втягнені у фальсифікацію виборів, що земля розподіляється між між близькими до влади, а звичайна людина не вспромозі добитись навіть того, що йому за законом належить, в лікарню без грошей марно звертатись за допомогою, шо такі красиві у перший рік тротуари із штучної брусчатки через рік потребують заміни, бо в них не вклали пластифікат, що асфальт замість 7-8 сантиметрів, кладеться 3-4… Список можна продовжувати.

І це в місті, яке часто називають культурним і освітнім центром…

Звичайно, слідство і суд, якщо до цього дійде, розберуться. Можливо будуть вироки, а можливо і буде так, що перед Кернесом і Добкіним вибачаться за те, що безпідставно потурбували…

Але, чи зміниться щось у свідомості харків’ян?

 

Загрузка…