Проблеми нетерпимості до ромів та євреїв в Україні

В Україні провели дослідження на тему ксенофобії та антисемітизму. Про його результати розповіли в Харкові, в медіа-центрі “Накипіло”.

фото InsiderNews

Під час дослідження експерти вивчали проблему дискримінації по відношенню до національних меншин, зокрема до ромів та евреїв. В рамках проекту був проаналізований великий масив данних, які стосуються тем протидії ксенофобії та антисемітизму. Так, експерти вивчали законодавство України, вже існуючі дослідження, програми, проекти, а також провели глибинні інтерв’ю з лідерами єврейських та ромських громад і представниками громадських організацій.

-Якщо подивитися на ті ознаки, які найбільш вразливі до дискримінації, то якраз ознака національності, зокрема ромської національністі, знаходиться на вістрі вразливості. Тому що всі дослідження, які проводилися останнім часом в Україні, підтверджують, що до ромів існує найбільш негативне відношення в суспільстві, — зазначила Марія Ясеновська, директорка Харкіської обласної фундації “Громадська альтернатива”. — Якщо, наприклад, до людей з інвалідністю, найбільш толерантне відношення, то по відношенню до ромів ситуація зовсім інша — насторої в суспільстві та рівень проблем зовсім інший — тут вже йде мова про злочини на грунті ненависті, про вбивства, про примусові виселення, про загрозу життю та здоров’ю людини.

Проблема нетерпимості щодо ромів актуальна для Харкова. Особливо, з урахуванням трагічних подій в селищі Вільшани Харківської області. Тут 16 травня 2017 року стався озброєнний конфлікт за участю ромів, що закінчився вбивством одного з них.

За словами експерта проекту В’ячеслава Ліхачова, проблеми ромів в Україні довго не вивчалися, але близько двох років тому дослідження в цьому напрямку активізувалися.

-З проблемами, з якими зіштовхується ромська община, ми довго не працювали. Близько двох років тому, після подій в Одеській області, в селі Лощинівка, ми стали розуміти, що ця етнічна група знаходиться в найбільш уразливому стані. Роми зіштовхуються з дискрімінацією зі сторони державних органів, правоохороних служб, зі сторони комерційних структур в тому, що стосується влаштування на роботу чи профайлінгу при вході в торговий центр або магазин, — розповів В’ячеслав Ліхачев. — Якщо говорити про антисемітизм, то мова йде про символічне насильство, тобто про вандалізм відносно об’єктів єврейської інфраструктури (кладовища, меморіали, общинні центри): графіті, биття скла, спроби підпалу.

Спікер додав, що в Харкіській області в минулому році випадків антисемітизму зафіксовано не було, і лише один випадок виявений в 2016 році.

Проект “Аналіз даних і розробка рекомендацій в боротьбі з антисемітизмом і антициганізмом в Україні: за рівні права і рівні можливості” реалізується Конгресом національних громад спільно з фундацією “Громадська альтернатива” (Харків) та Регіональним благодійним фондом “Резонанс“ (Львів) протягом 2017 року за фінансової підтримки Фундації EVZ — “Пам’ять, відповідальність, майбутнє” (Німеччина) одночасно в п’яти країнах — Україні, Чехії, Польщі, Угорщині та Литві.

Загрузка…