У Харкові розповіли як виявити корупцію за декілька хвилин

В медіа-центрі «Накипіло» презентували інтерактивний інструмент «Приховані інтереси».

фото InsiderNews

Проект «Приховані інтереси» має на меті зменшити корупцію та лобіювання чиновниками своїх бізнес інтересів в органах державної влади. Інтерактивний інструмент розроблений громадською організацією «Антикорупційний штаб» спільно з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який реалізується за підтримки Європейського Союзу.

-«Приховані інтереси» — це інноваційний інструмент, покликаний виявляти всі випадки конфлікту інтересів, тобто ситуації, коли депутати або топ-чиновники зловживають своїм політичним впливом для лобіювання власних бізнес інтересів, наносячи, таким чином, шкоду громаді, — пояснює Галина Янченко, голова правління ГО «Антикорупційний штаб».

Інтерактивний інструмент «Приховані інтереси» має вигляд сайту, на якому знаходиться база даних всіх компаній місцевих депутатів, чиновників та їхніх близьких родичів. На сайті можна знайти інформацію про фірми, які так чи інакше пов’язані з місцевими політиками. Також інтерактивний інструмент має ще одну функцію – «автоматичний аналізатор документів». Цей сервіс самостійно знаходить співпадіння між завантаженим документом (стенограма засідання міськради, протоколи рішень) та компаніями, які мають відношення до представників місцевої влади.

-Що це означає на практиці? Це означає, що стенограму на 200 сторінок, яку раніше лише прочитати та вивчити займало тиждень часу, зараз можна проаналізувати на предмет наявності в цій стенограмі компаній депутатів, буквально за лічені хвилини. Це економить час та дозволяє аналізувати значно більший масив даних, — додала Г. Янченко.

Інструмент стане у нагоді журналістам та громадським активістам, які займаються антикорупційними розслідуваннями. За словами Г. Янченко, використання інструменту «Приховані інтереси» зробить процес розслідування набагато швидшим та ефективнішим.

Наразі сервіс «Приховані інтереси» містить інформацію про компанії депутатів та чиновників Тернополя, Івано-Франківська, Львова, Дніпра, Києва, Житомира, Одеси, Харкова. У цих містах ГО «Антикорупційний штаб» має організації-партнери, які допомагають створювати базу даних «Приховані інтереси». У Харкові такою організацією є «Харківський антикорупційний центр».

-Ми з колегами почали вивчати питання можливого конфлікту інтересів в Харківській міській раді. На даний час, в базі даних «Прихованих інтересів» є 93 фігуранти – з ними пов’язані 357 компаній або організацій, — зазначив Дмитро Булах, голова правління ГО «Харківський антикорупційний центр». – Цікаво, що в деяких профільних комісіях Харківської міської ради, наприклад, в земельній комісії 7 з 9 членів є особами, які мають прихований конфлікт інтересів. Мається на увазі, що діяльність цих осіб, або організацій, засновниками яких вони є, пов’язані з будівництвом чи земельними відносинами.

До кінця 2018 року проект «Приховані інтереси» буде діяти у всіх областях України. А в березні цього року активісти планують створити базу даних фірм депутатів Верховної Ради України.

Загрузка…