В Харкові обговорили проблему безпеки в громадах

В медіа-центрі «Накипіло» розповіли про проект «Шерифи для нових громад».

фото інтернет

Під час круглого столу учасники обговорили питання безпеки в об’єднаних територіальних громадах.  Вирішення цієї проблеми відбувається в рамках проекту «Шерифи для нових громад», що реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя і здоров’я» та громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».  Проект діє в Херсонській, Полтавській та Харківській областях. За словами Наталії Бімбірайте, директорки ГО «ІРЦ «Правовий простір», охорона порядку в малих громадах може забезпечуватися чотирма способами. За своїми функціями, вони подібні до функцій так званих шерифів.

-Ми обрали чотири організаційні форми забезпечення безпеки в громадах – це ті ж шерифи, але їх називають по-різному. Це інспектори сільських рад, громадські формування, добровільні помічники дільничних офіцерів та люди, які виконують громадські роботи по запобіганню порушення громадського порядку – так звані шерифи, — зазначила Наталі Бімбірайте.

Спікерка в якості прикладу запровадження посади шерифа в малих громадах розповіла про досвід Херсонщини.  Зараз в ОТГ Херсонської області загалом є 60 шерифів, які працюють як інспектори сільських рад. Вони потрібні в малих громадах, оскільки там не вистачає дільничних офіцерів поліції.

-На Херсонщині в результаті реформи децентралізації та правоохоронних органів є така ситуація, що кількість дільничних офіцерів поліції, які мають забезпечити порядок в селах, зменшилася втричі. Зараз їх на всю Херсонську область – 120, і один дільничний обслуговує 5-15 сіл. Відповідно на практиці виходить так, що люди їх практично не бачать, тому що відстані між населеними пунктами  великі, і дільничні не можуть вчасно прибувати на виклики, — додала Н.Бімбірайте.

Такою ситуація є не лише в Херсонській області. Саме тому сьогодні існує проблема створення в ОТГ посад шерифів, які й будуть забезпечувати порядок на місцях. Тим баче, що в Україні з 2015 року працює програма «Українські шерифи». На її реалізацію з держбюджету були виділені кошти у розмірі 140 мільйонів гривень.

Учасники круглого столу розповіли, що в Харківські області також існують проекти з охорони та захисту порядку в громадах. Як зазначила Олена Копіна, представниця громадської ініціативи «Лабораторія мирних рішень», в Нововодолажській ОТГ до обговорення проблем безпеки були залучені місцеві жителі та депутати.

-У нас сформувалася ініціативна група, яка й позначала проблеми, що існують в громаді. Власне ці люди й пропонували варіанти рішення цих проблем та брали на себе відповідальність за ті заходи, які вони хотіли проводити, — каже Олена Копіна.

Під час дискусії, учасники окреслили ряд факторів, які ускладнюють створення посад шерифів на території громад. Основні фактори – це відсутність законодавчого забезпечення діяльності шерифа, а також ймовірна недовіра до них населення.

Загрузка…