В Харькові презентували унікальну книгу

Історик Сергій Лунін розповів про свій «Холодний Яр»

В Харькові презентували унікальну книгу
фото Insidernews

«Холодний Яр» — культова книга, яку створив Юрій Горліс-Горський (справжнє прізвище Городянин – Лісовський). Статус культової, книга отримала у середовищі українських націоналістів та патріотів. Причому, в першу чергу, серед тих, хто знаходився у вимушеній еміграції під час «червоної» окупації. Книга розповідає про боротьбу повстанців Центральної України проти більшовиків у 1920 році. Особливість роману у тому, що автор і сам був учасником тих повстань.

—  Звісно, у тексті я натрапляв на певні неточності, історичні невідповідності, автор дещо навмисно замовчує, а десь додає фарб. Але «Холодний Яр» хоч і засновано на спогадах Ю. Горліса-Горського, але, все одно, ця книга художня, — говорить упорядник видання, Сергій Лунін.

Відомий історик та перекладач, Сергій Лунін, займався упорядкуванням видання п’ять років. «Холодний Яр» вже за часів незалежності було перевидано декілька разів. Видавали у Львові, Києві, Черкасах та, незадовго до початку війни, у Донецьку. Але С. Лунін стверджує, що видавці брали за основу Лондонське видання 1967 року, повне неточностей та викривлень.

— Ось, наприклад, візьмемо видання під редакцією Романа Коваля. Він фактично переписав книгу! Додав туди від себе купу всього, а іноді було переписано цілими абзацами. А коли я йому про це почав говорити, то він написав «якби Горський був живий — він тебе б зарізав». Тобто він закликав мене зарізати! – робить «логічний» висновок Сергій Лунін.

Інший впорядник «Холодного яру», що потрапив «під роздачу» — С. Власов.

— Він просто алкоголік. Книгу теж перекрутив як хотів, — говорить Сергій Лунін

Не дивлячись на дещо неетичні «наїзди» на колег, презентація справді була цікава. С. Лунін провів титанічну роботу. Впорядковуючи книгу, він досконало вивчив предмет. Крім того, його видання «Холодного яру» засновано лише на прижиттєвих виданнях твору, тобто до 1946 року. Тоді Ю. Горліса-Горського було вбито членами ОУН у Німеччині, вони підозрювали його у співпраці з нацистами.

Інша особливість видання – це додатковий контент — історичні довідки, розгалужена післямова та справжня історична стаття про ті події – усе це ховається під чорною обкладинкою книги. Також там є унікальні фото, зібрані впорядником в архівах та бібліотеках України та РФ. Додамо, що це видання – лише перша частина роману. Скрупульозний історик Сергій Лунін шукає другу частину в оригінальному виданні.

«Холодний яр», звісно, не історичний документ. Книга написана на основі того, що автор пережив сам. Часом, саме такі твори, найкраще передають дух епохи та примушують читача мислити.

Загрузка…