Вікіпедія марафонить у Харкові

Представники ГО «Вікімедіа» розповіли на прес-конференції про перспективи розвитку Української версії найбільшої онлайн енциклопедії

фото интернет

Хто вбив Кенеді? Де знаходиться країна Андорра? Коли почався Майдан? На ці та тисячі інших питань можна знайти відповіді у Вікіпедії – найбільшому енциклопедичному ресурсі у мережі Інтернет. Її українська версія святкує сьогодні своє 13-річня.

На сьогодні наша «Вікі» вже містить 677 000 статей. Астрономія, історія, література… Безліч гігабайт зображень та тексту. Нею користуються студенти та викладачі, журналісти та школярі. Але ресурс має й свої проблеми.

-Одна з найбільших проблем вітчизняної версії «Вікі» — обмеження свободи панорам. Це означає, що наше законодавство обмежує використання фото архітектурних пам’яток у зв’язку з авторським правом. Ми можемо розміщувати зображення вітчизняних споруд лише, якщо автор їх проекту помер до 1951 року. Подібна ситуація склалась лише 14 країнах окрім України. Серед них КНДР та Білорусь. Враховуючи їх фактичний державний устрій це не надто демократична компанія, — говорить координатор проекту «Вікімедіа» в Україні науковець Сергій Петров. Між іншим, у РФ подібної заборони немає.

Також цей спікер звернув увагу на недостатньо серйозне відношення МОН України до ресурсу. Та з часом такий стан речей має змінитися. Прем’єр міністр Гройсман пообіцяв усіляко сприяти розвитку української Вікіпедії. Законодавчі акти вже знаходяться на стадії розгляду. Сподіваємось, що цей процес не затягнеться – як показує статистика зараз  українці віддають перевагу російській версії ресурсу. Вітчизняному аналогу віддають перевагу лише 19.1% наших користувачів.

-Основна мета «Вікімарафону» — не лише популяризувати нашу Вікіпедію, а й збільшити кількість її дописувачів. Насправді стати одним з них може кожен користувач! Зараз ми маємо 2700 активних авторів статей. Та це не надто високий показник. Під час «Вікімарафону» наші досвідченні дописувачі проводили своєрідні майстер класи. У Харкові учать прийняло 27 чоловік. Серед них 11 річна дівчинка та бабуся за 70. Це унікальний випадок. Також харків’яни показали «найрівніший» гендерний результат: 50 на 50%. Тобто чоловіків та жінок було порівну. Середній результат по Україні: 86.9 проти 13.1% на користь чоловіків,- розповідає Сергій.

Заходи пройшли у 16 областях України та м. Києві. Цікаво, що лідером серед «вікпедистів» стали мешканці західних регіонів. Засновники ресурсу закликають слобожан активніше долучатись до Вікі-діяльності. У всьому цивілізованому світі це абсолютно нормальна практика, у якій беруть участь більшість студентів ВУЗів.

Загрузка…