Харків: як депутати та громада до міськради потрапляли

В медіа-центрі «Накипіло» активісти та представники фракцій зібралися для обговорення доступу до пленарних засідань міської ради.

Харків: як депутати та громада до міськради потрапляли
фото insidernews

Чому жителі міста Харкова не можуть увійти до сесійної зали міськради, де, по суті, вирішуються питання їхнього благоустрою та ще й за їхні податки, намагалися розібратися в процесі дискусії.

Приводом для проведення круглого столу стали нещодавні події, коли активістам та представникам громади Харкова заборонили входити на пленарне засідання. Така ситуація є прямим порушенням Конституції  України, Закону «Про доступ до публічної інформації» та «Про місцеве самоврядування», в яких гарантується право громадянам відвідувати засідання владних колегіальних органів. Тобто, в черговий раз маємо ситуацію невідповідності законодавства та реальної практики його виконання. З такою проблемою — перешкоджанням депутатської діяльності,  зіткнулися й деякі народні обранці.

— З формальної точки зору перешкоди в тому, щоб люди потрапили на засідання немає. Тобто є процедура, є розписаний порядок, але по факту громадяни на засідання потрапити не можуть, — зазначив експерт Інституту політичної освіти, Олександр Солонтай.

Камнем спотикання у процесі доступу до міськради являється регламент, згідно якого є певна кількість людей, що можуть туди потрапити. Проте, ця норма не фіксована та може весь час змінюватися. Тобто, рішення про допуск до сесійної зали приймається в ручному режимі – ця обставина актуалізує проблему зміни регламенту міської ради. На підтримку даної ініціативи виступили лідер фракції «Об’єднання Самопоміч» Тарас Сітенко та партійна організація «Солідарність». В свою чергу, запрошені на обговорення фракції «Відродження» та «Наш край» не з’явилися, що показує їхнє байдуже відношення до проблеми.

І саме тут виникає важливе питання, котре є головним для реалізації законного права громадян України на доступ до засідань міської ради. Оскільки рішення про зміну регламенту приймається депутатами більшістю голосів, то без підтримки «Відродження» та «Нашого краю» проблема залишиться невирішеною. В такому випадку показовим, за словами Олександра Солонтая, є досвід Києва, де питання «доступу» було урегульоване шляхом масової мобілізації громадян та постійного тиску на владу.

Зараз представники фракцій, громадські активісти разом з Харківським Антикорупційним центром підготували звернення з вимогою надати вільний доступ до будівлі мерії. Адже це дозволяє контролювати бюджетний процес та, в цілому, впливати на вироблення місцевої політики.

Нагадаємо, 21 червня 2017 року відбувся факт недопуску представників громади Харкова та депутатів на пленарне засідання. За ініціативи Ігоря Черняка від партії «Самопоміч» відкрито кримінальне провадження та ведеться розслідування.

Загрузка…