Вибори, вибори, кандидати… в рейтингу

На останньому тижні до дня голосування до редакції потрапила інсайдерська інформація з одного виборчих штабів, яка містить результати закритого опитування мешканців міста Харкова. Рейтинги основних політичних сил розподілились наступним чином:

1. Партія «Блок Кернеса – Успішний Харків» — 31,3 %;

2. Партія «Опозиційна платформа – За життя» — 11,6 %;

3. Партія «Слуга народу» — 6,9 %;

4. Партія «Блок Світличної «Разом» —  9,7 %;

5. Партія «Акцент» — 5,2 %;

6. Партія «Європейська солідарність» — 4,9 %.

         Як вказують опитані фахівці-політтехнологі, високий рейтинг партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» обумовлений особистим рейтингом Геннадія Кернеса, у разі підтвердження інформації щодо суттєвого погіршення стану його здоров’я цей рейтинг може частково «перетекти» до партії «Опозиційна платформа – За життя», оскільки остання є фактичним електоральним наступником Партії регіонів. Саме тим, що «ОПЗЖ» перебуває у «тіні» однойменного блоку харківського мера пояснюється малий рейтинг партії.

Низькі рейтинги провладної партії «Слуга народу» обумовлені відсутністю покращення життя громадян, незмінністю чинної неефективної системи державного управління, змінити яку виборці як раз і воліли, віддавши свої голоси влітку минулого року за «Слугу народу». Також, виборці не можуть пробачити стабільний зашморг на шиї простих українців у вигляді тарифів та патологічну сліпоту керівництва партії, яке вперто не помічає гучних скандалів навколо себе, подібні до яких привели до влади нового гаранта у минулому році. Особлива вказана ситуація є кричущою на Харківщині, де діючий очільник ОДА Олексій Кучер постійно стає героєм топ-новин, проте, завжди зі знаком «мінус».

Неочікувану тенденцію до зростання проявив рейтинг партії «Акцент». Вказане пов’язане з тим, що лідер партії Ігор Балута запам’ятався мешканцям області як ефективний кризис-менеджер, який скориставшись допомогою з центру втримав регіон у складі Української держави. Крім того, півтора року «губернаторства» Балути не запам’яталось якимись корупційними скандалами, що також є позитивним для рейтингу нової політичної сили.

Стабільні показники «Блоку Світличної «Разом» пояснюється відносно значним періодом її керування областю та наявністю високого рівня «впізнаваємості». А ось позиції партії «Європейська солідарність» попереднього Президента України Петра Порошенка наразі є низькими. Цьому є кілька пояснень. І гучні корупційні скандали минулого року, і відсутність «фронтмена-важковаговика» в області, і фактичний розвал партійного осередку.

Ось такі рейтинги. До виборів ще майже тиждень.

Загрузка…