Кібербезпека на Донбасі: коли Путін пише «Слава Україні!»

фото інтернет

Спеціалісти із країн Вишеградської четвірки проїхались прифронтовими містами із тренінгами з кібербезпеки.

Низка громадських організацій із Чехії, Угорщини, Словаччини та Польщі протягом тижня проводили тренінги у Донецькій та Луганській областях України. Спеціалісти з інформаційної та кібербезпеки навчали місцевих мешканців тому, як убезпечити свої гаджети від проникнення ззовні, відрізняти фейкові та шкідливі ресурси у мережі та навіть відправили від імені Путіна листа із словами: «Слава Україні!».

— Так ми хотіли показати можливості використання фейкових аккаунтів та почтових скриньок для дезінформації, — пояснює представник міжнародної організації Team for Ukraine з Чехії Петер Пойман.

Він також розповів, що тренінги збирали досить багато людей. Наприклад у Авдіїівці, де постійно точаться бої, на тренінги прийшли 30 місцевих жителів. Переважно молодого віку. Тренерів з Європи неприємно здивували декілька аспектів. Українці на сході країни масово «сидять» у заблокованому російському «ВК» через VPN. При цьому у багатьох населених пунктах лише інтернет-ресурси можуть слугувати за об’єктиві джерела інформації, бо телебачення забито сигналом з окупованих територій.

Ще один неприємний факт вказав волонтер та громадський активіст Артем Фесун, що брав участь у цьому «тренінговому турне».

— Наші бійці ловлять сигнал Wi-Fi з вишок на території підконтрольній ворогу. Тобто терористи можуть відслідковувати їх запити та дії. Так немає бути! Потрібно або надати тим територіям краще покриття українських провайдерів, або якось блокувати той сигнал, — зазначив Артем Фесун.

Тренінгова програма тривала з 9 по 17 вересня. У її ході вчились і самі тренери. Вони знайшли чимало спільного між кібератаками та інформаційними «вкидами» в Україні та у своїх рідних країнах.

— Росія так само намагається дестабілізувати Чехію та інші країни з переднього краю НАТО. Найчастіше це відверто брехливі повідомлення про війну в Україні, українську політику чи навіть наші внутрішні справи. На щастя, вони настільки безглузді, що хоча б трохи мисляча людина не повірить і слову. Але трапляються і кращі пропагандисти – вони розігрують все досить тонко. А знайти спеціаліста з України в нас не так вже й просто, — розповідає Петер Пойман.

У майбутньому Team for Ukraine планує ще не раз поводити подібні тренінги в Україні.

Загрузка…