Корупція: монстр, народжений Чорнобилем (частина 1)

Перші корупційні «схеми» зародились у наслідок вибуху на ЧАЄС

Корупція: монстр народжений Чорнобилем (частина 1)
фото Юрий Ворошилов

Про Чорнобиль написано чимало. Десятки, та навіть сотні, теорій причини катастрофи – від цілком наукових, до історій про масонську змову та інопланетян. Тисячі звітів та наукових робіт. Багато статей, що прославляють (абсолютно заслужено) подвиг ліквідаторів та критикують радянську владу за недолуге ставлення до проблеми. Багато написано і про екологічний аспект катастрофи: мутації, радіоактивне забруднення, фауна Зони відчуження. Та є ще одна тема, яку чомусь не надто часто виводять на загал – тема зародження корупції. Низка дослідників Чорнобиля впевнені – саме під смертельними променями радіації було розроблено перші корупційні схеми України. Та перед тим, як розповісти про це, потрібно зрозуміти: чому красти «схематично» почали саме з Чорнобиля?

Радянська брехня

Історія української корупції почалась з радянської брехні. За офіційними даними радянських дослідників, під час вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС з реактора «вилетіло» біля 10% радіоактивного палива.

Та є й інші дані. Їх отримала група радянського науковця Костянтина Чечерова. Метою досліджень групи були пошуки палива, викинутого вибухом з реактора. Чечеров прийшов до висновку: насправді у повітря вилетіло 90% палива! Відчайдушні науковці спускалися до самого резервуару з плутонієвим пальним. Він був майже пустим. За 1-1.5 години вітри рознесли радіоактивні речовини по світу. Влада СРСР замовчала це – там боялися паніки та репутаційних втрат.

Цікаво, що точку зору СРСР підтримало і МАГАТЕ. (Міжнародне Агентство з атомної енергетики). Не дивлячись на факти, озвучені Чечеровим, ця організація у своїх звітах усіляко намагалась занизити катастрофічні наслідки Чорнобиля. Пізніше, після розпаду «червоної імперії», МАГАТЕ прекрасно зійшлось вже з українською владою. У них були спільні інтереси.

Радянсько -українська брехня

Тему Чорнобиля в Україні підняли вже в середині 90-х. За президенства Леоніда Кучми все частіше почали лунати заяви, що побудований у листопаді 1986 року «саркофаг» (тобто залізобетонне укриття над 4-м енергоблоком ЧАЕС) почало руйнуватися. Міжнародна спільнота захвилювалась. З усієї Європи лунали заклики відімкнути аварійну станцію (не дивлячись ні на що, вона продовжувала виробляти електроенергію). Та в Україні лише розводили руками: грошей немає, а енергія потрібна. Насправді, на той час її вистачало і без ЧАЕС.

Більш того, підхопивши радянську версію про те, що під саркофагом залишилося біля 90% палива, українська влада залякувала всю Європу. «Несподівано» підлила масла у вогонь і МАГАТЕ: 2й саркофаг потрібен, заявили там.

Європейські країни постали перед вибором: дати грошей на сумнівний проект і перестрахуватися, чи не звертати уваги на українську істерію. З одного боку, за «саркофаг» виступали водночас і МАГАТЕ і «зелені» — це вже само по собі було чимось нереальним. Та й кадри, спотворених радіацією новонароджених та двоголових корів, не сходили з європейських телевізорів. З іншого боку довіри не викликала ні українська влада, ні сама теорія про «90% під саркофагом».

Обережні та багаті європейці вирішили перестрахуватися. У 1997 році було створено Міжнародний фонд «Укриття». Саме він мав розподіляти гроші на побудову нового саркофагу. Головою фонду став Ганс Блікс – колишній голова МАГАТЕ.

Як поєднати корисне з корисним?

МАГАТЕ було створено в 1957 році. Ця організація усіляко декларує свою підтримку розвитку «мирного атома». Простіше кажучи є «ядерним лобі», яке просуває інтереси різних фінансових структур, пов’язаних з обслуговуванням та будівництвом АЕС. Один з прикладів їх лобізму – домовленість з ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я). За нею ВООЗ не має права висвітлювати жодних даних про вплив радіації на здоров’я людини та навколишнє середовище без згоди з МАГАТЕ. Наприклад, такий звіт по наслідках Чорнобильської катастрофи від 2005 року містив приголомшливий вираз — «Більшість жертв аварії на ЧАЕС захворіли у наслідок радіофобії». Тобто: променева хвороба та збільшення кількості онкохворих — це результат їх страху перед радіацією. Без коментарів.

Повернемося до міжнародного фонду «Укриття». Ганс Блікс невипадково став його головою. Цей швед очолював МАГАТЕ з 1981 по 1997 рік. Саме на час його правління в організації припала Чорнобильська катастрофа. Пан Блікс не міг не знати про реальний стан речей – в МАГАТЕ працювали професіонали своєї справи. І навіть не рахуючи результатів самовбивчих експедицій Чечерова, дані про викид палива в них були. За збігом обставин, саме на батьківщині Блікса вперше стало відомо про масштаби трагедії поза межами СРСР. 30 квітня 1986 року шведські радіологи жахнулись – усі їх вимірювальні прилади зашалювали та виходили з ладу. Тоді за день 90% радіоактивного палива, підхоплені вітрами тричі облетіли північну кулю. Тих 10% що залишились у реакторі, згодом, витікли в українську землю. Блікс не міг не знати – будувати саркофаг немає потреби. «Мирний атом» вже зробив свою чорну справу.

Створюючи «Укриття» МАГАТЕ вбивало одразу двох зайців. Перший вухань був репутаційним — «МАГАТЕ» в одній зв’язці із «зеленими»! Такого ще ніколи не було! Інший заєць був куди жирнішим: можливість нажити сотні мільйонів. Лобі виконало свою пряму роботу: знайшовся контракт для французької фірми «Новарка» на побудову другого «саркофагу»

А в Україні для сотень чиновників та політиків почався «бенкет під час чуми»…

Про те, як крали «чорнобильські» гроші в Україні та як цей досвід було застосовано, надалі читайте у другій частині «Корупція: монстр, народжений Чорнобилем» на insidernews.info

Дякуємо відомого дослідника Чорнобильської Катастрофи Юрія Ворошилова за консультації та наданий архів.

Загрузка…