Корупція: монстр, народжений Чорнобилем (частина 2)

Чорнобиль: крали, крадуть і будуть красти

Корупція: монстр, народжений Чорнобилем (частина 2)
фото Юрия Ворошилова

Всі чиновники крадуть! З цим твердженням погодиться переважна більшість українців. Та мало хто знає, що славнозвісні корупційні «схеми» з’явились в Україні відносно недавно. І поштовхом до цього стала Чорнобильська катастрофа. У нашому матеріалі «Корупція: монстр, народжений Чорнобилем» ми розповіли, як склалися умови для корупційної діяльності чиновників та політиків після аварії на ЧАЕС. У продовженні статі читайте, як саме розкрадались чорнобильські гроші та який вплив це мало на подальшу історію України.

Зелена ріка з Європи

Не можна однозначно стверджувати, що європейська сторона фонду «Укриття» привласнювала його кошти. Досвідченому Гансу Бліксу, голові фонду, цілком би вистачило грошей від вдячних підрядчиків, найнятих для будівництва другого «саркофагу». Але з мовчазної згоди МАГАТЕшників українські чиновники та політики почали створювати корупційні «схеми» навколо «Укриття».

Гроші на будівництво нового «саркофагу» збирали усією Європою. До 2000 року фонд «Укриття» було профінансовано на 758 мільйонів USD! Хоча, початково, у 1997 році, українські спеціалісти просили лише 120 мільйонів! Та с кожним місяцем виявлялось, що грошей замало і наші можновладці просили ще. Звісно, європейці підозрювали, що справа нечиста. Та гроші давали з двох причин. Перша – страх перед радіацією, друга – потребу у додатковому фінансуванні підтверджувало керівництво фонду.

За документами, гроші витрачались на дивні речі. Наприклад, деяким спеціалістам-консультантам платили по 1000 USD на день. Загалом, на рік консультації обходились у 50 мільйонів! Удосконалення систем спостереження ціною у десятки мільйонів, оплата праці нереальних робітників, супутні екологічні проекти, PR кампанії… Гроші текли рікою і в її, зеленій від доларів, «воді» створювались фірми та фонди, що отримували супервигідні контракти та угоди. Саме у цей час зародилась та українська корупція, яку ми зараз знаємо.

У 2000 році президент Леонід Кучма урочисто закрив ЧАЕС. Можна було починати саме будівництво «саркофагу». На 2005 рік фінансування будівництва сягало 1 мільярду доларів! «Помаранчева» революція тимчасово зупинила розкрадання коштів. Нова влада не одразу освоїла «схеми», а європейці ж вирішили  наочно перевірити на що йдуть їх гроші.

Виявилось, що другий «саркофаг» навіть не почали будувати. Гроші йшли на закупівлю оргтехніки, ремонти кабінетів причетних чиновників, та вище згадані «консультації». У кращому разі, на «європейські» долари латали старий «саркофаг». Та й то так, аби не впав. Відповідальні особи розводили руками, виправдовувались якимись документами та звітами й просили… ще грошей!

«Не давайте Україні грошей!»

Європейські донори були розлючені. Вони й раніше розуміли, що далеко не всі їх гроші підуть за призначенням, та реальність виявилась ще гіршою.

Українська влада заворушилась. ГПУ почало показово відкривати справи проти розкрадачів. Було відкрито понад шість десятків справ, переважна більшість яких згодом якось сама собою «розвалилась». Але картинку для Європи було створено.

Та «помаранчеві» чиновники вже освоїли «схеми» попередників. Замість одних закритих фірм – «прокладок» з’являлися нові. Корупційний «караван» йшов далі, а «саркофаг» так і залишався лише проектом на папері.

Звісно, були чесні та порядні люди, що намагалися боротися з «Чорнобильською» корупцією. Такою «білою вороною» був колишній депутат першого скликання Володимир Усатенко. Пізніше він став головою «радівської» «Підкомісії з розслідування причин аварії на ЧАЄС». Майже 20 років підряд він відверто закликав — «НЕ ДАВАЙТЕ ГРОШІ УКРАЇНІ! ЇХ ТУТ ВСЕОДНО ВКРАДУТЬ!». Його не почули.

Корупційна вакханалія

— Крали всі. Крали гроші, що виділялись з бюджету України, фондові гроші, гроші природоохоронних організацій та навіть радіоактивний металолом. Навколо Чорнобиля було розкидано ТИСЯЧІ одиниць техніки! Танки, БМП, трактори, бульдозери – зараз там вже немає жодної машини! Та що, зараз – вже п’ять років тому там не було, навіть, детальки. Це прекрасно видно на супутникових знімках. Металолом був неймовірно опромінений. Створювались фіктивні фірми, що ніби-то очищували його. Та це відверта брехня – немає таких технологій.  Це була вакханалія! Величезна «кормушка» приваблювала тисячі махінаторів, як державних так і приватних! Вони кружляли навколо «саркофагу» наче стерво, — розповідає видатний український журналіст дослідник Чорнобильської катастрофи з Харкова, Юрій Ворошилов.

Він каже, що красти чорнобильські гроші продовжують і зараз, не дивлячись на те, що другий «саркофаг» все ж побудували у 2016 році.

Реальне будівництво почалося у 2012 році. Цікаво, що за рік до того Ганс Блікс, голова фонду «Укриття», отримав «Орден Ярослава Мудрого ІІ ступеня» з рук тодішнього Президента, Віктора Януковича.

Саме тоді корупційні «схеми» сягнули свого апогею — у кишенях чиновників осіли сотні мільйонів «зелених» та євро.

29 жовтня 2016 року укриття було все ж зведено. Його загальна вартість – 2.2 млрд доларів. Та ще раніше експерти стверджували, що реально вистачило б і 800 мільйонів. Де ділась різниця? Достеменно невідомо.

Наслідки

Розкрадання чорнобильських коштів мало два головні наслідки.

Перший. Зародження «професійної» корупції.

— Все те що ми зараз знаємо про корупцію, усі схеми, усі терміни (наприклад «прокладка», «кормушка»), – усе це походить з Чорнобиля! Я досить довго вивчав цю проблему, тож можу стверджувати це на 100%!, — стверджує Юрій Ворошилов.

Наслідок другий – ігнорування реальних проблем Чорнобиля.

Чорнобильська катастрофа мала значно страшніші наслідки. Не сам аварійний енергоблок, а викликане вибухом забруднення – ось проблема, яку потрібно вирішувати. Але, на відміну від «саркофагу», грошей на це виділено неймовірно мало. Чому? Відповідь проста – МАГАТЕ з радістю сприяло виділенню коштів на «саркофаг». У цьому випадку, воно не компрометувало ядерну енергетику. Та визнати реальність того жахіття, що наробив вибух 1986 року там не могли. А, як показала практика, нашим можновладцям було байдуже де красти, головне, аби було що.

Ми продовжимо серію матеріалів про Чорнобильську катастрофу. У наступній статті ви дізнаєтесь про реальні наслідки цієї трагедії та можливі шляхи їх вирішення.

Загрузка…