Музей на Харківщині як знаряддя війни з агресором

Музей на Харківщині як знаряддя війни з агресором
фото Insidernews

Війна це не лише вибухи снарядів та лязкіт танкових гусениць. Це не лише  героїзм солдат та стратегія генералів. Також війна це телепередачі, пости у соцмережах, виставка у музеї, стрічка у пісні, розділ у книзі чи слово шкільного вчителя на уроці. І українці мають усвідомлювати це як ніхто інший. Бо саме російсько-українська війна, що точиться сьогодні довела – інформаційний фронт не менш важливий ніж, той що пролягає між лініями окопів. І якщо цього у повній мірі не зрозуміє українська влада, Україні не перемогти. Це твердження червоною ниткою пройшло крізь презентацію музею присвяченого україно-російській війні, що був відкритий в Клугино-Башкирівській загальноосвітній школі Чугуївської міської.

Музей було створено КП «Харьківським обласним центром молоди», ГО «Наш вибір» (куди входить чимало учасників АТО) та ветераном харківської фотожурналістики Юрієм Ворошиловим. Їм допомагали волонтери, українські бійці 92 ОМБр, місцеві студенти, дирекція школи та навіть самі школярі.

— Такі музеї необхідні. Я пам’ятаю, як рік тому, на фото-експозиції присвяченій АТО до мене підійшла шестикласниця і запитала: «А хіба в нас йде війна?». Коли я відповів ствердно, вона сказала: «Це не справжня війна. Хіба це війна, коли щодня гинуть лише декілька солдат?». Я був шокований, — говорить начальник 169-го навчального центру «Десна» та колишній командир 92 ОМБр Віктор Николюк.

Сам музей наповнено експонатами пов’язаними саме з цим підрозділом. Це не дивно – 92 ОМБр базується саме у Башкіровці. Але його головна задача значно масштабніша ніж висвітлення бойового шляху окремого підрозділу.

— Сучасна молодь вже й не пам’ятає подій на майдані, початку війни, хоч це було нещодавно. Я вже й не говорю про події Помаранчевої революції. Я вважаю, що подібні музеї потрібні принаймні у всіх районних центрах нашої області, — говорить керівник «Харківського Обласного центру молоді» Максим Радченко

Спікери презентації наголошують: нажаль ми програємо інформаційну частину війни. Як приклад один із натхненників створення музею навів данні за якими РФ витратила на інформаційну війну біля 9 мільярдів USD. У той час як на прифронтовій Харківщині роблять вигляд що війни немає.

— Склалася дивна ситуація. Попри заборону цієї політичної сили у Харкові функціонує музей «Партії регіонів». Біля обласної ради стоїть пам’ятник Щербині – першому імперському губернатору Харківщини, що за наказом Катерини другої знищував українське козацтво. Натомість нормального музею АТО навіть не намічається, — непокоїться фотограф та журналіст Юрій Ворошилов.

Він вже досить давно просуває мистецькі та музейні проекти присвячені війні на сході. Одна з його основних дітей – розвиток патріотичного виховання в українських школах. З ним погоджуються й інші учасники презентації.

Не дивлячись на те, що сьогодні Інтернет є найдієвішим засобом інформування для молоді творці музею не абсолютизують цей аспект. Живе спілкування з бійцями під час відвідин школярами музею може вплинути на маленьких українців навіть сильніше, переконані вони. Інакше, може пропасти розуміння того, що на сході йдуть не якійсь ООС чи АТО а справжня війна з Росією. І її інформаційний фронт проходить через кожного українця. Це прекрасно розуміє Віктор Ніколюк. Саме бійці його підрозділу у 2015 році захопили у полон диверсантів «ГРУшного» підрозділу з 3-ї ОБрСпН під Щастям. І саме йому належать не надто цензурні, але по військовому прямі слова «Ми тут встоїмо, ми непропустимо ворога далі. Лиш ви, там на «гражданці» Україну не про…ть».

Загрузка…