Останнє засідання Харківського міськвиконкому у 2018: допомога дітям та одноголосне мовчання

фото InsiderNews

Проблема з порушенням прав дітей дуже актуальна для Харкова та України загалом. Про це вкотре розповіли на зсіданні Харківського виконавчого комітету, що відбулося 26 грудня. Воно стало останнім цього року, тож і доповідь замісника міського голови з питань охорони здоров’я та соціальної допомоги Світлани Горбунової-Рубан стала своєрідним річним звітом. Вона торкалася стану дотримання прав дітей у Харкові та діяльності міської влади у цій сфері.

Данні, наведені чиновницею, викликають сум. У 2018 році органи місцевої влади були вимушені ізолювати від недолугих батьків 125 дітей (у 114 сім’ях). За порушення прав дитини було притягнуто до адміністративної відповідальності 329 осіб. У той самій час 102 харківських неповнолітніх вчинили злочини, через які було відкрито кримінальні провадження.

Також гостро стоїть питання соціально-психологічної реабілітації дітей, що постраждали від насильства чи відсутності належного догляду та виховання. Таких у місті щонайменше 75. Більшість з них були направлені до міського «Центру соціальної та психологічної реабілітації». Але він й так перевантажений. Частина дітлахів перебувають у  17-й (17) та 18-й (6) міських лікарнях. У 2019 році міська влада планує облаштувати у лікарнях спеціальні «коксовані» приміщення для малечі – діти заважають своїм галасом пацієнтам.

Ще одна проблема — дитячий алкоголізм та наркоманія. «Дякуючи» рекламі інтернет-адрес із «закладками», якими рясніють стіни харківських будинків, все більше дітей «підсідають» на дурман. Причому фіксуються випадки наркотичної залежності 10-річних дітей.

Всі ці моторошні данні Світлана Горбунова-Рубан пояснює трьома основними факторами. Перший – низький рівень життя. Другий – сучасні батьки це «діти 90-х». Багато з них жили в умовах, коли батьки працювали за кордоном не надаючи їм належної уваги та виховання. А ось третій фактор постійного погіршення статистики порушення прав дітей…позитивний.

— Суспільство стало активніше. Правам дітей стали приділяти увагу, в першу чергу, пересічні люди. Саме від них надходять звернення про неналежне ставлення до дітлахів. Також суспільство, у формі громадських організацій, помітно активізувалося у боротьбі з розповсюдженням наркотиків, — зазначає Світала Горбунова-Рубан.

Вона відзначила, що міська влада й надалі робитиме все необхідне, аби сучасні діти не стали втраченим «поколінням».

Після виступу пані Світлани та причетних до теми осіб, мали витупити ще дев’ять спікерів-чиновників. Кожен з них подав на розгляд виконкому ряд пропозицій щодо упорядкування сфери зовнішньої реклами, знесення незаконних МАФів (малих архітектурних форм, тобто кіосків), статусу користувачів будівель комунальної власності, забезпечення робітників харківських підприємств житлом та розміщення засобів телекомунікацій у місті. Майже всі пропозиції були прийняті одноголосно. Багато з членів виконкому погоджувались із пропозиціями не відриваючись від екранів смартфонів чи тихої бесіди. А ще, окрім іншого, було затверджено рішення про встановлення бюсту видатному вченому, професору Миколі Бокаріусу (поруч з Науково-дослідним Інститутом судових експертиз його ж імені). На цьому останнє засідання Харківського виконкому й завершилось.     

Загрузка…