Проблеми розвитку та шляхи вирішення проблем на Закарпатті

Сьогодні, 22 вересня, у місті Ужгород пройшла прес-конференція, в якій взяли участь представники Закарпатських ЗМІ, а також журналісти з семи регіонів України, а саме, з Херсонщини, з Сумщини, Харківщіни, Донеччини, Луганщини, Одещини та Криму.

фото Ирины Сытник

Темою прес-конференції стало обговорення Міжнародних проектів Закарпаття та соціальна відповідальність. Журналісти мали можливість обсудити це, та інші гострі питання з главним гостем и спікером — Михайлом Рівісом, головою Закарпатської облради. Він розповів, що в планах максимальне залучення іноземних інвестицій,а також іноземних можливостей, розвиток краю таким чином, щоб він був цікавий для європейського інвестора та українців, які проживаюсь на Сході України.

-Я переконаний в тому, що євроінтеграцію не треба впроваджувати насильно, її треба показувати, росказувати людям, щоб вони самі дійшли до висновку, що буде для них краще. Тоді би ми не мали жодних проблем того, що щас відбувається на Сході, уникли би збройного протистояння.

На сьогодні в Закарпатті набувають розвитку соціальні програми, в яких запрошуються діти з Луганщини та Донеччини до туристичного лагерю під назвою Арніка, що на Синєвирі. Метою цієї програми є оздоровлення дітей, а також спілкування дітей з однолітками, адаптація у суспільстві.
На питання розвитку туризму в Закарпатті Михайло Рівіс поділився, що основною проблемою є сполучення Закапатської області з іншими регіонами України, не всі мають прямий транспорт, щоб дістатися Ужгорода чи Львова. Також є проблема з кордонами — вони зараз перевантажені, наряду з тим єдиний в регіоні аєропорт України закритий, він не працює, не йдуть до регіону швидкісні поїзди “Інтерсіті плюс”, але відбувається праця над цими проблемними питаннями.
Дуже скоро, навесні, буде відкритий новий Бескидський тунель, який збільшить трафік поїздів — географічно склалося так, що Карпатські гори відрізають Ужгород від всієї території України. Більш того, побудована колія дасть змогу “Інтерсіті”, який прямує до Львова, протянути до Ужгорода, на цьому наголосив Міністр інфраструктури, Володимир Омелян.
Керівництвом Закарпатського регіону буде ініційовано грантовий проект, який фінансуватиметься за кошти Євросоюза. Можна успішно скористуватися тим, що вузька колія проходить до Мукачєво, його можна зробити місцем пересадки. А вже відтіля йтимуть швидкісні поїзди до Відню і Будапешту. Це дасть змогу не тільки залучити туристів з України, а ще й туристів з Європи.
Також обговорили питання децентралізації, що з цим існує проблема на Закарпатті. Діючого перспективного плану об’єднання територіальних громад у Закарпатському регіоні немає, тому що громади, створення яких було заплановане — на сьогодня втратило свою спроможність через зменьшення допомоги центральних органів влади у фінансуванні цих громад.
На сьогодні адміністраціей розробляється спеціальна доробка існуючого перспективного плану, для того, щоб уникнути утворення неспроможних громад.

Загрузка…